Musiktips: Weibenfalk och finproducerat vemod

weiben1

Jag skrev skivrecensioner i många år. Tillsammans med några goda vänner var jag med när Sveriges kanske bästa musiksajt startade och peakade. Det var oerhört kul på många sätt. Fina minnen. Efter 495 recensioner och 452 andra texter tog mina ord slut samtidigt som troll och hatare blev de som kommenterade mina texter oftast och jag arkiverades. Jag är nöjd och stolt över de där texterna. Lycklig över relationerna jag fick med mig.
Sedan något år känner jag lite för att berätta om musik igen. Jag älskar fortfarande att upptäcka saker jag gillar och att dela dem med andra. Nu har jag fått en jättebra anledning att skriva en recension igen. Varför? Jo, därför att för snart sex år sedan skickade en man vid namn Thomas Weibenfalk en CD med sitt band Weibenfalk till mig. Det blev början på en ganska trevlig resa för mig. Sedan dess har vi nämligen hållit kontakt och han har skickat mig uppdateringar och sina nya skivor när de kommit. Det har gjort att jag fått en unik chans att följa utvecklingen av en låtskrivare och artist som jag verkligen gillar. I fredags släppte bandet nytt. Bra nytt. ”Värld av plast” heter skivan. Tio låtar på svenska i ett rocklandskap där namn som Winnerbäck och Lundell inte går att utelämna. Men låt inte det avskräcka.
Lyssna på ”Trött och skygg”. Jag hör ett finproducerat vemod. En skönt svävande slinga av synth som får mig att tänka nostalgiskt. Bredbent akustisk rock med finsynth. På en stadig grund av vemod som det här livet norr om nästan allt föder om och om igen. Det här är en sådan där låt som jag återkommer till om och om igen.

”Jag drar mig undan ikväll igen
Känner mig inte redo än
Jag fick tre knivar i min rygg
Sen blev jag bara trött och skygg”

Det finns dagar sådana här låtar är medicin, och de dagarna är många mellan oktober och april.
Weibenfalk har gjort ganska många såna låtar nu. Förra skivan ”Så gott man kan” var mer lågmäld och nedtonad och full av den där tjälfrusna melankolin. Den här gången låter det lite mer lekfullt och hoppfullt. Bandet spelar följsamt och piggt. Orgel och synt kryddar flera låtar. ”Ingenting är värt allting” får en ganska fin åttiotalsfärg. Sveriges urbana ytlighet får en svängig känga i ”Mingel”. I ”Sprickor i glaset” kommer en slags folkton in i leken med mandolin och stämmor. ”Rätt stad fel land” sätter fingret på en tanke jag själv går och bär på ofta. Att jag känner att jag hamnat i helt rätt stad, men att jag landet jag lever i skaver och inte känns hemtamt alla gånger.
Det låter bra om Weibenfalk. Produktionen är väldigt bra. Inte minst med tanke på att det här är egenfinansierat och egenproducerat. Faktum är att det är jättemånga människor i vårt land som verkligen skulle gilla det här men att ingen berättar om det. Så nu gör jag det igen. Kolla upp den här skivan. Lyssna på Weibenfalk på Spotify. Kanske kommer du då, liksom jag, sitta och sjunga allsång i bilen när den första snön faller och sjunga ikapp till ”Snöstorm” och textraderna:
”Det är som om jag kommer springande ur en snöstrom
Med rykande snö bakom ryggen
Det är som om jag kommer skadad ur en snöstorm
Med droppande blod på ryggen”
weiben2Gillar du Lundell, Winnerbäck, David Urwitz? Då måste du ge Weibenfalk en ärlig chans. Det här är en låtskrivare och ett band som fått ihop en fin mängd låtar att respektera. ”Värld av plast” är en stark fortsättning.
En av de bästa grejerna med att jag skrev alla de där recensionerna är att Thomas Weibenfalk skickar mig sin musik. Tack. Nu ska jag försöka övertala honom och hans band att söka till årets Live at Heart i Örebro.
Weibenfalk på Spotify
Weibenfalk på Facebook

3 svar på ”Musiktips: Weibenfalk och finproducerat vemod”

    1. Hade redaktionen egna troll? Det skakar i så fall min världsbild rätt rejält. Visst hade vi några stammis-troll, men egna? Har jag aldrig hört något om.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.