Mitt företagsklimat

Sedan augusti är jag inte anställd av någon. Jag frilansar. Är konsult. Erbjuder min kunskap och erfarenhet på en öppen marknad. Fattar mina egna beslut. Jag är en av väldigt många. Det finns snart 1,1 miljoner registrerade företag i Sverige. 75 procent av dessa är som mitt. Det som kallas enmansföretag. Ytterligare 20 procent är småföretag med färre än tio anställda. 95 procent av det svenska näringslivet är vi.
Ändå förknippas företagande och näringsliv väldigt ofta med de andra. Det där ytterligt få stora företagen. Arbetsgivarna. De börsnoterade. De som facken bryr sig om mest. Liksom de politiska beslutsfattarna. De gamla och de nya bruken.
Men det är inte dessa som skapar företagsklimatet. De är förstås viktiga, men inte ensamma. Så i skuggan av gårdagens och dagens diskussioner om det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner ber jag att få lämna följande rapport från mitt alldeles egna företagsklimat i Örebro. En kommun som är Sveriges sjätte i storlek men rankas som 122 av Svenskt Näringsliv.
Sedan jag flyttade hit i augusti förra året har jag mött ganska många öppna, generösa och synnerligen kunniga människor. Kvinnor, män, andra företagare, uppdragsgivare eller helt enkelt engagerade. Människor som tror på utveckling och tycker det är viktigt. Som går sin väg och bjuder in flera. För mig har det varit inspirerande. Det har tagit mig till unika platser och möjligheter. Givit mig relationer jag är övertygad om kommer vara långa och starka.
I mitt arbete märker jag av sund konkurrens, men framför allt människor som vill samarbeta. Kreativa och innovativa kvinnor och män som letar upp andra likasinnade för att kunna ta sig an större utmaningar och uppgifter. Som växer inåt lika mycket som utåt.
Jag växer. Det går bra. Så jag dubbelgillar företagsklimatet i Örebro. För mig handlar det inte om handläggningstider i någon kommunal förvaltning. Jag har inga regler att följa som kräver krångel. När jag möter kommunen är det för att de frågar mig om något. Eller för att vi pratar om något utvecklingsprojekt. För att jag lägger mig i och tycker saker. Vill vara med och påverka.
Jag bemöts alltid vänligt, sakligt och proffsigt. Av engagerade människor.
För första gången i mitt liv fattar jag alla mina beslut själv. Det går finfint eftersom jag gör det i det här sammanhanget. I ett fantastiskt företagsklimat där jag omger mig med några av de allra bästa förmågor jag kan tänka mig. Därför har jag också startat rörelsen Gilla Örebro tillsammans med några andra. En rörelse för en öppen diskussion om Örebros utveckling. Som företagsklimatet. Vi har bara börjat just det samtalet. Ett av många i min stad.
Det handlar om människorna. Det personliga. Mitt företagsklimat. Här och nu blir det inte bättre än så här. Tack ska ni ha.