Klimataktion som folkrörelse

bild-8.jpg
De har en logo med en isbjörn som bär solglasögon. De har de kända namnen på sin sida. De har tänkt ta tag i klimatproblemen genom att bilda en äktsvensk folkrörelse. Och på samma sätt som Feministiskt Initiativ riskerar de att på det sättet döda hela frågan. Visst är det ett bra initiativ och visst kommer Klimataktion kamma hem några spaltmeter tidningstext. För några kommer det säkert funka jättebra som initiativ.
Men, den största folkrörelsen är den som du och jag gör på egen hand genom att agera med både hjärta och hjärna. Lika lite som vi behöver en kyrka för vår tro behöver vi en institutionaliserad folkrörelse för det sunda förnuftet. Livet är inte en kampanj. Det är större än så. Och klimatet mår bäst av att vi gör vad vi kan för att leva smartare, effektivare och mindre slösaktigt med allt vårt kapital – kulturellt, ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Klimataktionen börjar inifrån dig och mig. Inte på ett konstituerande möte.