Personlighet: ENFP

Av olika anledningar har jag reflekterat lite över min personlighet. Det gör jag förvisso hela tiden, men nu har jag gått ned mig i test-träsket. För några år sedan hade jag förmånen av på min dåvarande arbetsplats göra ett Myers-Briggstest. Det visade att jag var en ESFJ. I korthet sammanfattas den personlighetstypen med ansvarstagande för andra. Just jag var då en som brydde sig mer om andra än mig själv. Behövde andras bekräftelse för att må bra. Sökte en stabil grund att stå på och speglade mig själv i andra för att känna mig levande.
Sen hände något. Jag kraschade, förlorade mig själv och fick börja om. Bygga om mig själv på något sätt. En process jag inser aldrig kommer ta slut. Det är spännande och gör att jag känner mig levande. Nu har jag gjort ett kortare test på webben, där jag svarade på sjuttio frågor för att få en indikator på om jag fortfarande har samma personlighet.
Well, något har hänt. Jag hamnar nu i ENFP-lådan. Stämplas då med ordet INSPIRATÖR. En typ som agerar intuitivt och går på känsla. När känslan är bra går allt bra. När känslan är dålig är jag dålig. De tre sista styckena i beskrivningen av den här personlighetstypen på webben jag använt lyder så här:

ENFPs are basically happy people. They may become unhappy when they are confined to strict schedules or mundane tasks. Consequently, ENFPs work best in situations where they have a lot of flexibility, and where they can work with people and ideas. Many go into business for themselves. They have the ability to be quite productive with little supervision, as long as they are excited about what they’re doing.
Because they are so alert and sensitive, constantly scanning their environments, ENFPs often suffer from muscle tension. They have a strong need to be independent, and resist being controlled or labelled. They need to maintain control over themselves, but they do not believe in controlling others. Their dislike of dependence and suppression extends to others as well as to themselves.
ENFPs are charming, ingenuous, risk-taking, sensitive, people-oriented individuals with capabilities ranging across a broad spectrum. They have many gifts which they will use to fulfill themselves and those near them, if they are able to remain centered and master the ability of following through.

På något sätt känns det ganska mitt i prick. Även om jag inte låter mig bli etiketterad så enkelt. Det händer saker i mitt liv. Det finns inget rätt eller fel i olika personligheter. Det bara är. Men något har hänt mig. Jag förstår varför jag känner mig lätt bipolär. Varför jag antingen känner att jag är helt rätt. Och ibland helt fel.
Den djupare innebörden i detta resonemang är än så länge oklar. Men jag funderar på att hitta en terapeut för att hitta en strategi. Jag behöver ju hitta en vardag som jag fungerar i på lång sikt. Kanske är det den jag lever i. Kanske någon helt annan.
Min onda armbåge fick just en förklaring, till.
Testa själv? Här kan du svara på sjuttiotvå frågor och få lite att fundera på.

4 svar på ”Personlighet: ENFP”

 1. Har lagt till länken i texten nu. Gratis? Ja, som nästan all navelskådande självspäkning.

 2. Your Type is
  ENFJ
  Extraverted Intuitive Feeling Judging
  Strength of the preferences %
  100 25 75 28
  Så blev det för mig, känner igen mig! Har gjort den förut och har också gått från ENFP…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.