Sprid inte skräp. Ens på Facebook.

”VÄNLIGEN gör mig en tjänst och flytta musen över mitt namn här, vänta på rutan för att ladda och sedan flytta musen över ”Prenumerera” länken. Bocka sedan av ”Kommentarer och gillar”. Jag skulle verkligen vilja att mina kommentarer till vänners och familjers inlägg inte offentliggörs, tack! Skicka vidare detta om du inte vill att varenda grej du skriver ska synas på höger sida i den nya ”Ticker Box” – som alla kan se!”

Den här texten har postats på Facebook återkommande den senaste veckan. Det är nämligen så att Facebook förändras just nu. Det kommer till nya funktioner och sidan ser inte ut som tidigare. Varje gång det händer börjar normalt stabila människor få panik och sprida information som inte stämmer och sprider därigenom denna panik vidare.
Det är dumt.
Människor har ropat på vargen i alla tider. Utan att det funnits någon varg. Men kunskap och upplysning har bidragit till att onödiga varningar försvunnit. En efter en. Så nu tänker jag att vi kan försöka göra oss av med de här utbrotten av varningar varje gång Facebook ändrar något. De handlar nämligen om okunskap. En okunskap som gör att felaktig information görs till sanning och sprids.
Jag tänkte här komma med tre grundläggande råd som gör livet på Facebook lite lättare och minskar riskerna för att du som läser dem ska ropa på vargen igen.
1. Läs på om hur Facebook fungerar. Hur de kvinnor och män som utvecklar Facebook tänker. Läs igenom de grundläggande reglerna för Facebook. Informationen finns. På Facebook. Leta upp. Fakta och kunskap om Facebook gör det lättare för dig att förhålla dig till alla dessa varningar. Facebooks Hjälpcenter är en bra plats att börja på.
2. Utgå ifrån att alla inställningar för hur just din information visas finns i just DINA INSTÄLLNINGAR. Be inte mig att agera för att dina kommentarer, bilder, länkar, låtar eller andra saker ska visas eller inte visas. Det är du som ställer in det i DIN PROFIL. Punkt.
3. Våga lämna Facebook. Är du orolig för att det du skriver på Facebook syns? Då kanske du ska fundera på om Facebook verkligen är rätt ställe för dig. Istället för att sprida osann information vidare till alla dina Facebook-kontakter i tid och otid.
Jag tycker det är dags att sluta ropa på vargen. Eftersom det inte finns någon varg här. Släpp rädslan. Nästan alla människor på Facebook vill dela och sprida bra saker. Känslor, upplevelser, kunskap. Lita på människor. Det börjar nämligen bli lätt parodiskt att flyglarmet går varje gång kvinnorna och männen som arbetar med Facebook gör något som märks. Att det under en mycket kort period går runt massa gnäll och larmande. Som sedan dör och glöms bort lika snabbt som den spreds.

”VÄNLIGEN gör mig en tjänst och flytta musen över mitt namn här, vänta på rutan för att ladda och sedan flytta musen över ”Prenumerera” länken. Bocka sedan av ”Kommentarer och gillar”. Jag skulle verkligen vilja att mina kommentarer till vänners och familjers inlägg inte offentliggörs, tack! Skicka vidare detta om du inte vill att varenda grej du skriver ska synas på höger sida i den nya ”Ticker Box” – som alla kan se!”

Om du som skickade den uppmaningen till mig istället tänkt till hade du förstått att den där uppmaningen inte leder till mycket annat än att du stör mig och alla andra du skickar den till. Det enda som händer om jag följer din uppmaning är att jag inte får se dina kommentarer och vad du gillar. Bara jag.
Men, jag vill ju läsa vad du skriver. Se vad du gillar. Annars hade jag inte dig som vän på Facebook.
Om någon vecka släpper Facebook ut Timeline. Och nya funktioner. Det innebär att allt förändras. Blir bättre. Lättare att följa. Snälla, sätt dig in i de förändringarna. Sprid inte de dumheter du får vidare. Utan att ha kollat om de stämmer. Det gäller med all kunskap. Alla rykten. Livet i stort. Sprid inte skräp.
Ens på Facebook.