Välkomnande Sverige


Jag har ju efterlyst en positiv argumentation om framtidens Sverige eftersom jag är trött på alla krafter från olika håll som bara är EMOT olika saker. Därför blir jag väldigt glad för att Janne Gunnarsson, som jag sprungit ihop med några gånger i mitt tidigare liv, startat nätverket Välkomnande Sverige.
Gå med i Facebook-gruppen.

20 svar på ”Välkomnande Sverige”

 1. Vilka fina ord:).
  Frågan man ställer sig är om det är Janne eller skattebetalarna som ska bekosta detta utopiska projekt?
  När kommer man presentera någon seriös forskning eller fakta som bevisar alla dessa påståenden och fina ord som har med det mångkulturella Sverige att göra?
  All tillgänglig forskning och statistik pekar ju på raka motsatsen så jag förstår att man använder ord som tro i detta klipp för det är allt vad det är.
  Ligger det något vinstintresse bakom ”Välkomnande Sverige”?

 2. Vi vänder på det. Kan du ge exempel på ett isolerat och rasrent land som fungerar? Ett land som stängt gränserna och klarar sig på sina egna råvaror och tjänster utan att beblanda sig med omvärlden?

 3. Fredrik:
  Det finns många exempel, ta Finland som är vårt närmaste grannland. Dom har ett eget försvar, låg kriminalitet, bättre sjukvård, färre arbetslösa. Deras skola är en av de bästa i EU.
  Dom har inga segregerade områden som Rosengård, Hammarkullen, Rinkeby, Gottsunda, Hovsjö, Bergsjön, Fittja, Tensta, Alby, mm mm. De bränns inte bilar och skolor på daglig basis som i Sverige, det våldtas inte en kvinna i timmen som i Sverige (flest i hela EU per capita), folk slår inte ner och rånar äldre människor där, tjejer blir inte knuffade från balkonger (hederskultur), ”ungdomsgäng” som slår ner och knivsticker folk oprovocerat.
  Allt som jag nämnt är inslag som dykt upp efter att Sverige blev en mångkultur i 1974, vill du att jag ska fortsätta?
  Jag vänder tillbaka frågan Fredrik: Nämn ett mångkulturellt land som fungerar lika harmoniskt som exemplet Finland.
  Finland är fortfarande öppet för världen, lika öppet som Sverige bara det att man inte delar ut 75 000 permanenta uppehållstilstånd per år som kostar enorma summor för staten.
  Monokultur eller ett majositetssamhälle behöver inte innebära isolation eller stängda gränser. Tycker du att Japan, Sydkorea, Thailand, Finland, Danmark, Portugal, Italien och Kina är isolerade?
  Kina har idag en handel med Afrika som är värt över 100 miljarder dollar om året, mer än USA:s handel på den kontinenten, hur kan det gå ihop då Kina inte är ett mångkulturellt samhälle?
  MvH

 4. Jag vill gärna att du fortsätter. Det finns nämligen inte ett enda fakta i din text. Bara känslor. Som jag inte delar. Liksom uppfattningen att de länder du räknar upp (två diktaturer förresten) skulle vara det du kallar för monokulturella.
  Du vill att jag ska nämna ett mångkulturellt land som är lika harmoniskt som Finland. Jag måste få fundera en stund, eftersom jag, med all respekt till de människor som lever i Finland, aldrig uppfattat Finland som mer harmoniskt än något annat land.
  Okej, nu har jag funderat klart. Vad sägs om resten av världen?
  Jag undrar hur du vill att Sverige ska se ut? Du svänger dig mest med argument och känslor för vad du inte vill. I ditt nästa svar vill jag veta vad du vill.
  Hur tycker du att Sverige ska fortsätta utvecklas? Vilka internationella relationer ska vi ha?
  Titta gärna på den här lilla inspirationsfilmen innan du svarar: http://www.youtube.com/watch?v=b9-EM3FPIU0

 5. Nämn en punkt som jag har fel på.
  Jag förespråkar ett svenskt kulturellt majoritetsamhälle, att dom personer som kommer till Sverige och ska bo här anpassar sig till vårt sätt att leva och inte som det är nu att vi måste anpassas till dom som kommer hit. Det mångkulturella samhället bygger hela sin existens på att den svenska kulturen ska dö ut för att bli en helt ny som blandat sig med andra kulturer.
  Alla kulturer och folkslag ska ha rätt att existera. man borde göra allt vad man kan för att hjälpa folk och kulturer som håller på att utplånas oavsett vilka. Jordens alla nuvarande olika kulturer är sann mångfald, att blanda ut dom till en smet är enfald.
  Och det här handlar inte om raser för mig utan om kulturer.
  Vill man komma till Sverige utifrån är man välkommen om man anpassar sig till vår svenska kultur och inte ställer krav på tex sharialagar som redan skett i Sverige.

 6. Nämn en punkt som jag har fel på.
  Jag förespråkar ett svenskt kulturellt majoritetsamhälle, att dom personer som kommer till Sverige och ska bo här anpassar sig till vårt sätt att leva och inte som det är nu att vi måste anpassas till dom som kommer hit. Det mångkulturella samhället bygger hela sin existens på att den svenska kulturen ska dö ut för att bli en helt ny som blandat sig med andra kulturer.
  Alla kulturer och folkslag ska ha rätt att existera. man borde göra allt vad man kan för att hjälpa folk och kulturer som håller på att utplånas oavsett vilka. Jordens alla nuvarande olika kulturer är sann mångfald, att blanda ut dom till en smet är enfald.
  Och det här handlar inte om raser för mig utan om kulturer.
  Vill man komma till Sverige utifrån är man välkommen om man anpassar sig till vår svenska kultur och inte ställer krav på tex sharialagar som redan skett i Sverige.

 7. Jag kan inte peka ut några fel eftersom det inte är fakta du argumenterar med utan känslor. Du har rätt till dina känslor, jag har rätt till mina.
  Men de är just känslor.
  Svensk kultur pratar du om. För mig har svensk kultur handlat om öppenhet och förståelse för att vi är ett litet land beroende av goda relationer med andra människor och kulturer. Det har bidragit till att vårt land utvecklats. Hjälpt oss till ny kunskap. Lyfte Sverige från ett perifert utarmat land som tappade en stor del av sin befolkning i samband med utvandringen vid skiftet mellan 1800-tal och 1900-tal. Skapade ett ekonomiskt överskott. Det har gjort att människor som tvingats fly från sina hemländer kunnat söka skydd på Sveriges enorma yta. Tillfälligt eller permanent. För mig har det kännetecknat svensk kultur under min livstid. Kunskapen om att vi inte klarar oss själva och att vi har förmågan att dela med oss.
  Vad är svensk kultur för dig?

 8. Jag kan inte peka ut några fel eftersom det inte är fakta du argumenterar med utan känslor. Du har rätt till dina känslor, jag har rätt till mina.
  Men de är just känslor.
  Svensk kultur pratar du om. För mig har svensk kultur handlat om öppenhet och förståelse för att vi är ett litet land beroende av goda relationer med andra människor och kulturer. Det har bidragit till att vårt land utvecklats. Hjälpt oss till ny kunskap. Lyfte Sverige från ett perifert utarmat land som tappade en stor del av sin befolkning i samband med utvandringen vid skiftet mellan 1800-tal och 1900-tal. Skapade ett ekonomiskt överskott. Det har gjort att människor som tvingats fly från sina hemländer kunnat söka skydd på Sveriges enorma yta. Tillfälligt eller permanent. För mig har det kännetecknat svensk kultur under min livstid. Kunskapen om att vi inte klarar oss själva och att vi har förmågan att dela med oss.
  Vad är svensk kultur för dig?

 9. Det jag presenterade i svepande ordalag är faktisk fakta och inte känslor. Jag kan ta med källor om du är intresserad av att visa att jag har fel med egna källhänvisningar.
  Du skrev:
  ”Svensk kultur pratar du om. För mig har svensk kultur handlat om öppenhet och förståelse för att vi är ett litet land beroende av goda relationer med andra människor och kulturer. Det har bidragit till att vårt land utvecklats. Hjälpt oss till ny kunskap. Lyfte Sverige från ett perifert utarmat land som tappade en stor del av sin befolkning i samband med utvandringen vid skiftet mellan 1800-tal och 1900-tal. Skapade ett ekonomiskt överskott. Det har gjort att människor som tvingats fly från sina hemländer kunnat söka skydd på Sveriges enorma yta. Tillfälligt eller permanent. För mig har det kännetecknat svensk kultur under min livstid. Kunskapen om att vi inte klarar oss själva och att vi har förmågan att dela med oss.”
  Jag med dig 100%.
  Min poäng är bara att mångkultur inte är förutsättningen för det du just skrev, det är snarare tvärtom. Det Mångkulturella samhället bygger ju på att utarma den svenska kulturen tills den inte finns mer utan är ersatt med något annat.
  Det mångkulturella samhället är dessutom bara en täckmantel med fina ord för en islamisering av Sverige och hela Europa. Alltså en monokultur.
  Det svenska samhället har fått anpassa sig till den växande minoriteten muslimer och kraven kommer bara att öka ju fler dom blir. Ett bra exempel är ju att Sveriges muslimska råd har krävt sharialagar i Sverige. Ordföranden var för inte så länge sedan riksdagskandidat för Centerpartiet. Mehmet Kaplan för Miljöpartiet har varit talesperson för SMR och är även integrationstalesman för MP. Om de rödgröna vinner valet kan han alltså bli integrationsminister. Moderaterna har också en troende muslim på sin riksdagslista som förespråkar att kvinnor ska vara underordnade männen. Är detta öppenhet och mångkultur för dig? Vill du ha sharialagar i Sverige? För Sharialagar kommer vi att få med nuvarande utveckling.

 10. John, det här börjar utvecklas till en ganska trevlig diskussion tycker jag. Två människor med olika perspektiv diskuterar stora frågor. Kanske uppstår nya tankar, kanske inte. För mig är det hela grejen med mångfald. Hellre massor av människor som tycker olika saker än EN människa som bestämmer vad alla ska tycka.
  Vill du hänvisa till fakta, gör det. Statistik går att vända och vrida på till oändlighet och vi kan säkert ägna hela nästa år till att göra det. Och fortfarande stå ganska fast vid våra åsikter.
  På din fråga om jag vill ha sharialagar i Sverige är mitt svar nej. Lika lite som jag vill ha kristna lagar. Vilket vi har. Vi lever nämligen fortfarande i en i vissa avseenden gammal och unken lagstiftning som bygger på gamla kristna familjevärderingar. Dessa styr/har till nyligen styrt vem som får gifta sig med vem, och vilket straffvärde vissa typer av brott har. Något som någon mån diskriminerar alla i samhället utom mannen – familjeöverhuvudet.
  Som jag ser det är Sverige, liksom de allra flesta länder i världen, ett sekulariserat land. Idag och imorgon. Det finns ingen politisk inriktning som vill införa religiösa lagar i Sverige. Åtminstone ingen av vikt.
  Däremot finns det en allt mer populär politisk inriktning som vill begränsa människors rättigheter och värde. Vilket jag inte tycker om. Eftersom jag tycker alla människor är lika mycket värde oavsett vem eller vad de tror på, hur de ser ut eller med vem eller vilka de väljer att leva tillsammans med.
  Som att utgångsläget skulle vara att det finns en objektivt fastslagen norm för hur en människa ska vara. Vilket för mig är en absurd tanke.
  Men, eftersom jag inte orkar tjata om och om igen vad jag inte vill ha, eller lyssna på vad någon annan inte vill ha känns det inte fruktbart att föra det resonemanget vidare.
  Jag är inte rädd för islam. Eller muslimer. Inte heller är jag rädd för kristna, buddhister eller några andra troende. Jag är mer rädd för de som vill göra de människor som tror till andra klassens människor. Det finns ungefär 1,5 miljarder muslimer i världen idag och mer än 2 miljarder kristna. Antalet ateister, sekulära eller agnostiker lär vara ungefär 1 miljard. Jag skulle tro att antalet galningar, fundamentalister och extremister är procentuellt lika många i dessa trosinriktningar. Lika lite som alla kristna vill skjuta abortläkare, lika lite vill alla muslimer införa sharialagar. Och lika lite vill ateisten avliva alla troende.
  Så tänker jag. Men, förklara gärna för mig varför vi med nuvarande utveckling kommer få sharialagar i Sverige. Såvitt jag förstår är det bara ett land i världen som bygger sin lagstiftning uteslutande på sharia, och det är Saudiarabien. Sudan och Iran sharia uppblandat med annan lagstiftning. I dessa länder bor knappt tio procent av världens muslimer.
  Under det jag skulle kalla visst förtryck av regimer som använder religionen i politiska syften.
  Alltså uppstår nu något lustigt tycker jag. Du är rädd för tio procent av världens muslimer och att de på något sätt ska se till att sharialagar införs i Sverige. Jag är rädd för tio procent av svenskarna eftersom jag känner att de vill göra skillnad på människor och människor på ett för mig omänskligt sätt.
  Vi är båda rädda för minoriteter. Om vi lärde oss mer om dessa minoriteter kanske vi skulle vara modigare. Båda två.

 11. Mitt svar kom inte med, kanske var för långt. Skickade två inlägg. Ta bara med det senare om dom skulle dyka upp eller om du ska godkänna.

 12. Får bara ett meddelane:
  ”Hittade en likadan kommentar; det verkar som om du redan hade sagt det här!”

 13. Härligt med lite spännande samtal!
  Några kommentarer vill jag gärna bidra med:
  1. För mig är ett mångkulturellt samhälle ett där även den ”svenska” kulturen lever och frodas. Dock inte nödvändigtvis som den enda kulturen!
  2. När det gäller islam så finns det helt klart en hel del saker som jag inte gillar, precis som i flera av de stora religionerna. Då syftar jag framförallt på det genomgående förtryck av olika människor pga kön (läs kvinnor), tro (i nästan alla länder sker förtryck av minoriteter, precis som i Sverige) och tyvärr funktionsnedsättning i varierande former fysiska som psykiska.
  3. De flesta vet idag att Sverige inte klarar sig utan invandring. Ekonomin bygger på att vi blir fler, och det föds för lite barn i Sverige för att ha tillräckligt många som jobbar om X antal år. För att klara skola, sjukvård, pensioner etc.
  4. Det finns gigantiska brister i den Svenska modellen fö rinvandringspolitik. När det gäller vilka som får uppehållstillstånd, hur vi skapar förutsättningar för invandrare att acklimatisera sig i sin nya omgivning och i hur vi kommunicerar inom Sverige av behovet av arbetskraft för att nämna några brister.
  Min åsikt är att det definitivt inte behöver radera ut den Svenska, Samiska, Finska, Skånska, Jämtländska etc kulturerna. Sida vid sida kan de verkligen leva, med respekt för varandras olikheter!
  För 10 000 år sedan fanns inga människor i Sverige då regerade inlandsisen, vi är alla invandrare någonstans tillbaka i tiden!

 14. Har Perra tittat på youtubelänken ovan?
  Vi är naiva och dåligt pålästa om islam och dess verkan i världen.
  Lyssna på Hedegaard som är forskare och journalist:
  http://www.youtube.com/watch?v=5mjRkwf8RYE
  Sverige och Europa islamiseras, det är ett faktum. Vi kommer få sharialagar även i Sverige, i England har det ju redan officiellt.

 15. Nu har jag kikat igenom lite av vad Hedegaard säger, och inget nytt under solen kommer fram, i alla fall för mig. Han blandar och ger mest hela tiden med sin tolkning av historiska fakta (som jag inte kollat upp….), osäkra svar på lite ”svårare frågor” och eget tyckande (fast han vid åtminstone ett par tillfällen säger att det inte är hans uppgift att tycka…). Jag tycker för det första inte att han är trovärdig. För det andra delar jag inte hans tolkning av historien. Och för det tredje har jag en mycket större tro till människor i allmänhet än vad han verkar ha.
  Jag ska inte sticka under stol med att jag tyckar att Islam, precis som kristendomen, många gånger har en negativ inverkan på samhällen som de finns i. När ett fåtal (män) människor skrämmer många genom att hota med skärselden, helvetet och annat tappar jag tron på religionerna. Jag tror att alla religioner i botten är kärleksfulla men att de under historiens gång förvandskats i syfte att nå makt!
  Jag tykcer fortfarande att det får finnas troende muslimer i Sverige! Har dock ingen som helst önskan om Sharialagar eller att bli muslim själv!

 16. Perra:
  Delge oss gärna din tolkning av historien som är felaktigt beskriven av Hedegaard. Vi ska väl vara sakliga eller ska vi bara skriva att någon har fel utan någon som helst motivering eller referens?
  Om du ser hela intervjun så förstår du varför vederbörande inte har någon åsikt angående de problem våra politiker skapat.
  Hedegaard är ju historiker och inte politiker. Hade det inte varit märkligt om en politiker skulle svara på frågor ämnat en historiker?
  Du skrev att du tror att alla religioner i botten är kärleksfulla.
  Läs gamla testamentet i bibeln och Koranen så framstår en bild som är allt annat än kärleksfull då budskapen i bägge handlar om att dominera människor och inte erkänna någon annan gud.
  Det spelar ingen roll vad du tycker eller vill. Med nuvarande samhällsutveckling så får vi sharialagar om vi inte byter politik.
  I England är sharialagar redan officiella. Det finns 5 domstolar i olika städer som dömer enligt sharia. Kravet om införandet av sharialagar i Sverige har redan kommit:
  http://www.sr.se/Diverse/AppData/Isidor/files/83/2113.pdf
  Läs igenom det kravbrevet och förklara om muslimerna vill komma hit, ha sin religion ifred och leva i samförstånd med oss, vilket du verkar tro eller om dom vill dominera vårt svenska samhälle som jag menar.
  Jag har läst på mycket om ämnet, det borde du också göra och sedan skapa en uppfattning. Just nu har du bara en åsikt om ett ämne du inte har en aning om. Något som är extremt uppenbart i ditt svar som inte innehåller något konkret utan bara om vad du personligen tycker. Läs på och försvara din åsikt så ska jag svara om du är intresserad.

 17. Perra, du skrev även:
  ”3. De flesta vet idag att Sverige inte klarar sig utan invandring. Ekonomin bygger på att vi blir fler, och det föds för lite barn i Sverige för att ha tillräckligt många som jobbar om X antal år. För att klara skola, sjukvård, pensioner etc.”
  Är detta återigen din personliga åsikt eller är det vetenskapligt bekräftat?
  Det forskas inte så mycket på om invandringen är bra eller dålig för Sveriges ekonomi. De få vetenskapliga rapporter som görs visar dock motsatsen till det du påstår:
  http://www.dn.se/opinion/debatt/arbetskraftsinvandring-hjalper-inte-offentlig-sektor-1.974540
  I dagens Sverige blir vi cirka 100 000 nya medborgare per år genom massinvandring, samtidigt som det blir färre jobb. Vi är inte beroende av invandring just nu om man inte vill pressa ner löner. Stor tillgång på arbetskraft och få jobb, vad tror du det leder till?
  På 60 och 70 -talet var vi däremot beroende av invandring för vår industri, då vi hade fler arbeten än arbetare.

 18. Hmmm… Känns som om jag skulle behöva ett långt svar för att bemöta dina kommentarer, men jag letar efter en möjlighet att svara lite kort…
  ”Felaktigt beskriven historiebild”
  (En del)Män vill ha makt och använder alla möjliga tillbuds stående medel för att nå den, bl.a. religioner. Därav första och andra vågen av JIHAD som han berättar om. Ingenstans i det han beskriver finner jag några bevis för en Muslimsk konspiration att ta över. Det är alltså min övertygelse att det var andra motiv än just JIHAd som drev fram de krigen.
  Att säga att han inte hade några åsikter är direkt felaktigt, kolla filmerna igen!
  Koranen och bilbeln är skrivna av män som på olika sätt vill ha makt, det är därför som jag tappat tilltron till religionerna. Jag tror att det finns ett betydligt kärleksfullare syfte bakom religionerna!
  Du vet lika lite om framtiden som jag. Du kan tro att det kan bli Sharia lagar, men inte veta! Det är fakta!
  Du dömer alla muslimer efter en insändare/debatt artikel/krav brev. Muslimer är mycket mer än så! Det är också fakta!
  Svensk och Europeisk ekonomi står inför mycket stora utmaningar, om 5-10 år ska 40 talisterna ha pension. Det handlar inte bara om jobbsituationen idag. Utan att vara ekonom förstår jag att det är svår nöt att knäcka för Europa när befolkningen blir allt äldre.
  Inget som du skriver kan ändra min människoälskande natur. Det som jag dock håller med dig om är att Sverige coh Europa står inför stora utmaningar framigenom! Delar din idé om lösning gör jag dock inte! Tror inte på att stänga gränser, utesluta folkgrupper coh att enfald skulle vara bättre än mångfald!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.