Min väljarprofil

Har deltagit i två opinionsundersökningar idag. En via webben och en på telefon. Det var Novus Opinion som ville kolla upp en del saker. Bägge berörde inrikespolitiken och det finansiella läget. Den första var ganska inriktad på debatten om direktörslöner och den andra var ganska uppenbart beställd av Socialdemokraterna. Efter att ha levererat en hel del motsägelsefulla svar ska jag hjälpa Novus på traven. Här är min väljarprofil:

 1. Jag kommer med all säkerhet rösta på Miljöpartiet i kommande riksdagsval. Av den enkla anledningen att de driver frågorna om hållbar utveckling på det sätt som jag tror mest på för stunden.
 2. Jag uppskattar den sittande regeringens arbete främst för att de provar en hel rad nya alternativ som vi aldrig varit i närheten av tidigare. På gott och ont. Det är mycket som kan fungera bättre, men en återgång till traditionell S-politik kommer inte gagna Sverige i dagsläget. Det är den konstgjorda andningen som förlängt industridöden i Sverige exempelvis. Som håller oss kvar i ett ohållbart samhälle längre än nödvändigt.
 3. Dessutom uppskattar jag den sittande regeringens ganska rättframma retorik. Allra mest att de inte hymlar med att det håller på att gå åt helvete med den svenska ekonomin och att politiken inte kan göra något åt det. Det suger, men stämmer. Inga floskler i världen kan ändra på det.
 4. Jag tror inte att kollektivet går före individen. Jag tror att starka individer (dvs du, jag och ALLA andra) som frivilligt drar åt samma håll är betydligt starkare än motvilligt intvingade människor i kollektiv.
 5. Jag skulle nog helst vilja se en regering bestående av äkta socialliberaler som vågar ta det nödvändiga stegen för en hållbar utveckling.
 6. Dom finns inte, så jag lägger min röst på MP. Men ogillar att de knutit upp sig på höger-vänsterskalan när de inte behöver göra det.

7 svar på ”Min väljarprofil”

 1. 2. Vilka nya alternativ? Att pumpa in mer pengar i finanskarusellen och att bygga nya motorvägar? Fräscht.
  3. Retoriken framstår som rättfram, men är den verkligen det? Det finns mycket politiken kan uträtta. Kostnaderna som nu läggs på bidragsersättningar för människor utan jobb skulle exempelvis ju kunna användas till att skapa nya GRÖNA jobb för arbetslösa.

 2. Allt som inte är traditionell S-politik anser jag är nytt. Krasst. Men, visst är alliansen inte bättre än de andra. Valet mellan rött och blått är ett val mellan varmt eller kallt bajs. Det är därför det måste fram andra alternativ. MP kan vara det alternativet, men riskerar att fula ut sig genom att kompromissa bort kärnvärden för att få leka med S.
  Det viktiga för mig är att vi inte ska vända oss till den ideologi som skapat problemen i Sverige för att lösa dem. Det känns inte hållbart.
  Sen vill jag nyansera det där med motorvägar. De kan, absurt nog, behövas nu för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle på sikt. Det går inte att ställa om samhället så snabbt som både du och jag skulle vilja. Jag har inget principiellt mot motorvägar. Däremot ska fossilfordonen som färdas på dem bort. Nu.

 3. Oj, Sonia, nu sätter du mig på pottkanten. Börjar med att läsa på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialliberalism så hittar du någon sorts grundläggande förklaring som är ganska allmänt accepterad.
  Men… sen måste jag få tänka lite på min egen definition. Jag tror jag menar att jag vill ha en ideologi som är baserad på individen och individens frihet, det som många skulle kalla liberalism. Men jag vill fortfarande inte ha ett samhälle där människor stöts ut, bort eller föds in i ett liv utan möjligheter.
  För att göra det riktigt enkelt: Jag tror att människor innerst inne är snälla. Och vill göra kloka saker. Att vi själva vet bäst hur vi kan utvecklas. Om vi tänker mer som individer mår vi bättre. Så fort vi blir en grupp och inte längre tar personligt ansvar för oss själva går det åt skogen.

 4. Vänster alltså. Jo, jag har börjat engagera mig politiskt men är fortfarande lite konfunderat över en hel del saker.
  Kanske ställer till mer än jag hjälper.

 5. Nja… vänster och vänster. Mer mitten skulle jag tro. Kanske någon annan vänlig själ kan delta i denna definitionsövning. Tänk högersosse och vänsterfolkpartist. Ungefär.
  Dessutom tror jag att politiker ska ställa till, snarare än hjälpa. Så i mina ögon är du nog på rätt väg i så fall. Du kanske vill vara med och utforma min diktatur. Som i så fall inte längre är en diktatur. Vi bildar en junta. En kärleksfull junta för hållbar utveckling. En god konspiration.

 6. Ska kolla. Jag var på ett möte med vänsterpartiet. Lokalt i Hällefors.
  Lokalt tycker jag att inte bara ideologin ska stämma, men även de människor man ska arbeta med.
  Jag tyckte om gruppen.
  Så vänster blir det lokalt.
  Till riksdagen kanske blir det Miljöpartiet. Som du. Om jag hinner bli svensk medborgare tills dess.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.