Skolfoto 2008: Fula blir snygga

Skolfoto är en sunkig bransch. Olika företag anställer (företrädesvis) unga fotografer på ganska sunkiga villkor. Dessa reser sedan land och rike runt med mellerade bakgrunder och tar serieproducerade bilder på barn som gör att alla barn ser lika opersonliga ut.
Men vi köper bilderna.
Nu har ett företag, Svenskt Skolfoto, tagit ännu ett spännande steg. Med sin glamourtjänst erbjuder de fula barn att bli snygga. De labbar lite med nivåer och kontraster i bilderna och erbjudar blekning av tänder, retuschering av finnar m.m. Så här skriver företaget på sin webb:

Vi tar bort det oönskande
finnar, jämnar ut hyn och gör vitare tänder, mm.

Härligt med nya initiativ som gör att barn förstår att de aldrig duger. Men kan det inte bli lite jobbigt att dela ut foton på sig själv med en hy som en Moore-modell och sen försöka leva upp till det? Eller att se sig själv med ansiktet fullt med finnar när man på kortet som alla tjejer fått ser ut som en välbetald hunk? Kommer företaget också erbjuda en utskrift av bilden på A3, en kartongbit och instruktioner för hur man gör en ansiktsmask föreställande det retuscherade jaget?

Svenskt Skolfoto kanske kommer öka sin lönsamhet. Men samtidigt sänker de en redan sunkig bransch lägre än lägst. Eftersom de tjänar pengar på barn och ungdomars vilsenhet och osäkerhet. Jag tycker det känns som ett riktigt cyniskt sätt att göra affärer.

Kanske är det Svenskt Skolfoto som behöver retuscheras. Inifrån.