Ohållbart ska märkas

diktaturlogo
I dagens demokratiska samhälle märker vi ut produkter som är sjyssta. Som producerats på rättvisa villkor eller under ekologiskt hållbara former. Ändå är det inte någon större efterfrågan på dessa produkter. Därför kommer jag i min diktatur implementera ett helt nytt märkningssystem. Det funkar likadant som dagens, fast tvärtom. Jag kommer märka fulprodukterna. Några exempel:

En vanlig köttbit
Den här köttbiten är utskuren ur ett djur som dödats för att någon ska tjäna pengar. Djuret har under sin levnadstid proppats fullt av tillväxthormon och allehanda kemiska substanser för att det ska växa fort och inte insjukna. På sin väg från gullig unge till celofaninpackad köttbit har den konsumerat fasligt mycket energi och bidragit till ganska mycket utsläpp och annan negativ miljöpåverkan som förkortar jordklotets liv.

En vanlig plastleksak
Den här leksaken är billig eftersom den satts samman av underbetalda män, kvinnor eller barn i ett land där företaget som producerar leksaken lagt fabriken eftersom det blir billigast.

En vanlig tjänstebil
Den här bilen är alldeles för stor för att transportera en ensam man runt på vägnätet. Den går också på bensin vilket är ett onödigt bränsle som förstör vår gemensamma miljö omotiverat mycket.

Ett paket ägg
De här äggen har krystats fram av hönor som sitter i alldeles för små burar. Dessutom under former som gör att det går åt rasande mycket energi.

Frusna portionslaxar
De här laxbitarna kommer från laxar som vuxit upp i burar. De har ätit jättemånga andra malda fiskar. Sen har de dödats och skeppats från Norden till Kina där de styckats i bitar av underbetalda män och kvinnor, kanske barn. Sen har de skeppats tillbaka till Norden för att konsumeras.

Hoppas principen för märkningen är klar. Istället för att tala om vilken banan som är fin, talar jag om vilken som är ful. Med det hoppas jag kunna uppnå kunskap hos oss som handlar vad vår ständiga jakt på lägre pris och större förpackningar innebär för helheten.

Eftersom de flesta människor är ganska kloka och goda tror jag då att alla de produkter som produceras under ohållbara villkor kommer väljas bort.