Stöd Tibet, bojkotta OS?!

Efter de senaste dagarnas oroligheter i Tibet börjar röster höras om att världen borde bojkotta OS i Kina senare i år. Mitt hjärta håller med, men hjärnan inser att slaget förlorades för länge sedan. Inte när IOK offentliggjorde att Kina skulle få arrangemanget, utan när västvärlden blev beroende av Kinas ekonomi. Saken är nämligen den att du bara behöver glutta på några vanliga förbrukningsvaror i ditt hem för att inse att den effektivaste bojkotten mot Kina vore att sluta handla varor därifrån. Men, senare skulle du inse att du knappast skulle kunna konsumer något alls då.
Pengar är vansinnigt mycket viktigare än politik i den globaliserade världen. Kina är en ekonomisk supermakt som ingen vill stöta sig med. Vad gör det att landets regering förtrycker sina medborgare när vi kan tjäna pengar på det förtrycket?
Så cynisk har världen blivit. Därför kommer det absolut inte bli någon OS-bojkott. Det är nog bättre att världen åker till Kina istället, och gör sin egen erfarenhet av hur landet fungerar.

6 svar på ”Stöd Tibet, bojkotta OS?!”

 1. Håller med!
  det var en besvikelse att läsa
  ”designed in California, produced i China” på min Mac…
  (nåt liknande var det)
  lättare att bojkotta grejer från Israel, några apelsiner, daltar…( slutar med det dagen de tar ner muren), men China? skulle inte ens veta var jag skulle börja med bojkotten…många känner nog så…men nu du ska jag i alla fall göra ett försök. Hör av mig sen om hur det går…
  Wish me luck !

 2. Jag var en bojkottmänniska länge. Trodde att bara vi slutade handla med USA, Israel, Skåne (eller de andra som jag uppfattade som onda för stunden) då skulle de förstå hur dumma de var.
  Sedan insåg jag att världsekonomin inte tar några som helst humana, ekologiska eller andra mjuka hänsyn. Jag har blivit pragmatisk. Eller kanske lat. Men skulle jag bojkotta alla länder vars politik jag av någon anledning inte gillar skulle jag inte kunna konsumera nånting.
  Jag skulle inte ens kunna köpa svenska varor. Jag tror på diskussion och debatt istället. För att inte tala om bloggande.

 3. Problemet med att inte bojkotta är väl att ingen som kommer till Kina kommer att få se den verkliga bilden; allt obekvämt är effektivt bortstädat av regimen.
  Ska Reinfelt ställa in sin resa till Kina? Nej, tycker alla partier utom ett (mp). Göran Hägglund tyckte att det är bättra att åka dit och tala om för Kinas regim vad vi tycker om deras förtryck av mänskliga rättigheter. Kommer Fredrik att göra det? Är jorden platt?

 4. jo, men man måste kunna leva med sitt samvete…inga länder är perfekta…ta det där med ullen från Australien…om man ska sluta handla där , då ska vi väl sluta handla från Spanien som fortfarande håller på med den barbariska tjurfäktning…
  China är ju omöjligt att bojkotta, det förstår jag… men man känner sig så maktlös…den enda makt vi har, utöver det du nämnde i form av diskussioner och debatter är våra pengar och vad vi gör med dem…det som går att välja bort ska jag välja bort…eller försöka i alla fall.

 5. Jag kommer inte åka till Kina. Har varken tid eller råd. Tror inte heller kineserna skulle bry sig särskilt mycket om min åsikt. Tror inte lika lite att det är upp till mig att döma ut deras sätt att styra landet, det är rimligen upp till de som bor där.
  Det som jag tycker är viktigt att notera är att bojkotternas tid är förbi. Idag har det blivit så att det snarare är den som bojkottar som lider ekonomisk skada.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.