Utvisning är omsorgsfullt

Ännu en s-märkt svensk kommunalpamp tar bladet från munnen i flyktingfrågan.

– Vi kan aldrig acceptera ett system där flyktingrörelserna bygger på människosmuggling, där någon tjänar pengar på flyktingarnas katastrof, säger Göran Johansson.

Fint så från Göteborgs starke man. Men hans lösning på problemet är att skicka tillbaka flyktingarna omedelbart.

– Om det är uppenbart att man är hitsmugglad – då får man åka tillbaka igen, säger Göran Johansson.

OK. Så människor som betalat andra människor en jäkla massa pengar för att fly från sitt hem ska alltså skickas tillbaka. Så hjälper vi dem bäst tycker Göran. Men, det är inte för att vara elak, snål eller protektionistisk. Det är av omsorg för flyktingarna.

– I dag får ju folk ligga på madrasser i köken. När det bor tolv personer i en tvåa eller flera familjer i en lägenhet kan barnen inte ens sitta hemma och göra en läxa. Tänk om en trappuppgång börjar brinna, med utrymningsvägar som är avsedda för ett visst antal personer. Och helt plötsligt bor det tre eller fyra gånger fler människor där, säger han till GT.

Det måste ju vara oändligt mycket lättare och säkrare att leva i Irak. Världen måste vara ganska svartvit för äktsvenska kommungubbar. Såväl Ilmar Reepalu i Malmö som Anders Lago i Södertälje är inne på liknande resonemang.
Därför vill jag ödmjukt skrika: VAKNA!!! Öppna ögonen och titta på världen. Den brinner. I vårt land har vi gott om plats och behov att fler människor. Hur kan det vara svårt att förstå att även flyktingar är en tillgång i Sverige? Jag och mina generationskamrater kommer inte kunna jobba tillräckligt hårt i trettio år till för att försörja er som pensionärer. Inte utan att vi får hjälp från annat håll. Så ge fan i att skicka ut Sveriges framtid för att era kortsiktiga budgetar inte går ihop.
Länge behandlade vi trafficking-offer på samma sätt. Utnyttjade och våldtagna kvinnor lagfördes för sedlighetsbrott och utvisades. Har för mig att vi i Sverige gjort likadant med judar före andra världskriget och balter precis efter detsamma.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. Men det kommer inte gå utan hjälp. Det har det aldrig gjort. I det korta perspektivet är det vi som hjälper flyktingarna. Med en fristad och en framtid. Men i det långa loppet är det de som hjälper oss. Med nya idéer, nya gener och initiativ.
Något som behövs i såväl Göteborg som Malmö och Södertälje.