Jag vill inte äga, inte bli ägd, bara få leva

13640736_10153893879292872_4014858766883313679_o
Det är jättelångt mellan Sudret och Olaigatan. Längre än vad jag trodde. Framförallt känslomässigt. Åkte till Gotland ganska skittrött. Vintern och våren har tömt mig på energi. Den intensiva Almedalsveckan gjorde det inte jättelätt att vila. Men tillsammans med Någon så fick jag en dag. En helt fantastisk dag där all kärlek fick vara fri. Inte bara någon minut eller timme, nej en hel lång underbar dag. Sen åkte jag hem till Örebro och det känns som att köra huvudet i väggen. Igen.
Jag måste nog få ut några saker.
Separationen, lämnandet. Ja, jag har lämnat någon som älskar mig. Som stått bredvid mig i tjugofem år. Hon har en ännu jävligare tid just nu och det enda jag bidrar med är mer smärta. Men vad skulle vi göra? Fortsätta leva i tystnad och låsningar? Två olyckliga människor på varsitt håll i samma hem. Människor kan inte äga varandra, eller låta sig ägas av andra. Det går inte. Det sägs att jag ger upp för lätt, att jag inte kämpar. Att jag förvägrar någon annan rätten att ställa allt till rätta. Att jag förstör för mina barn.
Jag blev en grå man. En blek, trött och ganska sur typ. Som återkommande bröt ned sig själv i utmattning och i perioder inte orkade leva riktigt. Hundra timmar av terapi med olika psykologer och terapeuter senare har jag börjat förstå varför jag blev grå. Till slut insåg jag också att jag måste göra något åt det. För att överleva måste jag vilja leva. Sluta vara rädd för att faila och inte orka. Sluta går runt och känna att jag inte duger. Att inget jag gör spelar någon roll. I många år trodde jag att det var jobbet och rastlösheten som var problemet. Det var ju det nästan alla sade. Att den där viljan och lusten i mitt bröst var problemet. Så jag försökte släcka den.
Om jag ska göra det som några vill att jag ska göra så kommer jag att kväva mig själv, mina barn och deras mamma. Om jag ska fortsätta att kämpa MOT livet istället för MED det. Som jag gjort i så många år. Nej, det går inte. Jag kan – och kommer – alltid att stå på C:s sida. Vara i hennes lag. Jag vill att livet ska bli bra för henne och att hon får leva som hon vill och behöver. Långt utanför min skugga. Vi har band till varandra som aldrig kan brytas. Men vårt krampaktiga grepp om varandra kan vi inte ta tillbaka. Det har bara dragit oss båda till botten. Därför lämnar jag kärleksrelationen. Som vi växte isär ifrån för länge sedan. När vi blev som dom andra.
Barnen och deras liv. Det har varit upp och ned några månader. Eller ärligt talat, mycket längre än så. De har levt i ett hem där någon av föräldrarna alltid varit under isen. Där tystnad och uppgivenhet präglat vardagen. Det senaste halvåret är nog mest ett koncentrat av allt. Jag vill att de ska förstå att livet kan vara så mycket bättre. Att kärlek och respekt för andra människor är kärnan. Att förmågan att be om hjälp och lita på andra är grejen. Att ensam inte är stark. Att en relation inte bygger på ansvar, amorteringar och måsten. Jag vill att mina barn – som tack vare sin diabetes från början fått begränsade möjligheter att vara spontana – upptäcker att känslor är bra att ha. Att viljan och lusten att leva är en bättre grund för utveckling än rädslan att göra fel.
Rotlösheten och rastlösheten. Nu har jag varit hemma i Örebro en natt och en morgon. I lägenheten jag lever i. Men, det känns inte som hemma. Mitt liv har inte givit mig rötter. Det finns många olika orsaker till det, som började redan när jag var ett barn. Det har nog aldrig funnits en fysisk plats som fått min puls att gå ned. Den där känslan av att komma hem är för mig en ganska abstrakt sak. Just nu skriker alla mina små flyktdemoner att det är dags att dra. Det stora steget. Ut i världen. Långt bort. De jobbiga reaktionerna som människor i min omgivning på olika sätt visar. Min egen ambivalens för hur jag vill leva och vad jag vill jobba med. Det skulle vara skönt att börja på ett tomt papper så att säga. Men, mitt papper är inte tomt. Så jag försöker hålla fast i det som min psykolog hjälpt mig med de senaste två åren. Att stå kvar och den här orimligt överbelastade korsningen av känslor och se vad som händer.
Den stora kärleken. I vintras berättade Någon att hon var förälskad i mig. Det gick snabbt för mig att inse att jag också var där. Men att jag tryckt bort de känslorna. Begravt dem i professionalitet och respekt för yrkesrollen. Så samtidigt som livet ärligt talat mest varit skit den här våren så har små skärvor av ren lycka och kärlek fått ta plats. Det är som att någon vid jämna tillfälle drar bort en svart, blöt filt och det riktiga livet visas en kort stund. Nu vill jag dra bort den där filten för gott. Tillsammans med S upptäcker jag några av de starkaste, finaste och mest levande känslor jag någonsin känt. Det finns så mycket jag förstår hos S och jag känner att hon förstår mig. Plus en superstark attraktion. Det här kommer att påverka mig resten av livet. Och jag kommer göra precis allt jag kan för att vårda det vi har.
Tyvärr så finns det en sårad och sargad verklighet runt om oss. Där människor är ledsna, sårade och besvikna. Det tvingas vi skölja ned varje dag. Men, jag kan inte acceptera att vi skulle vara hänsynslösa eller hemska. Vi är två människor som blivit förälskade. Som drabbats av en känsla av att ha hittat DEN. Det skulle INTE vara ansvarstagande att försöka trycka bort den känslan för att kämpa vidare i en relation som inte har den. Då dör jag. Och att dö är inte ett sätt att ta ansvar för en annan människa.
Jag måste leva nu. Få tillbaka orken och energin. Då kommer jag att kunna vara en tillgång för andra. Då kommer jag att vara den pappa jag vill vara. Den som tycker att jag gör fel eller är hänsynslös får nog dölja mig ett tag. Eller klippa banden till mig.
Jag vill älska.
Och kunna bli älskad.