Vad är hemma?

FWR_1614
Är det okej att leva i ett land där man inte känner sig hemma?
Den frågan har väckts i mig. Igen. Jag är i New York för första gången. Och det råkar sammanfalla med ett val till Europaparlamentet. Jag lever i en tid när Sverige är på väg att blir dummare och kallare. Europa likaså. Vid gränsen i öster står ännu dummare och kallare människor redan vid makten. I hela mitt vuxna liv har jag varit skeptisk till USA. Det finns så mycket som känns fel här. Ett ohållbart samhälle på så många sätt. Demokratiskt, miljömässigt, socialt, kulturellt, ekonomiskt….
Kanske är New York inte det riktiga USA. Men jag känner att människor får vara sig själva här. Att det är viktigt. Är det därför det känns så behagligt här? Eller är det bara ännu ett i raden av mina självbedrägerier? Åker jag verkligen hem på lördag, eller bort? Till en plats där människor lägger mer tid på att tycka och styra hur andra ska vara, än att leva själva.