Nyheter som inte är nyheter, del 794

Stefan Fölster skriver en debattartikel i dagens DN. Artikels rubrik lyder ”Sociala problem vanligast i orter med få invandrare” och pekar ut ett problem som på inga sätt kan kallas nytt. Det handlar om att det glest befolkade Sverige har svårt att erbjuda medelklassidyll för alla, åtminstone när det gäller ekonomi, utbildning, hälsa och andra saker som skulle kunna sorteras in under det som kallas socialt hållbar utveckling.
Den allra största andelen av Sveriges kommuner har inte tillväxt. Sedan mer än trettio år tillbaka, typ. Stefan Fölster konstaterar att det inte är invandring som är problemet, eftersom områden med högre andel av invandring klarar sig bättre, trots att allt fler säger att det är invandrarnas fel att bruket stängde/att barnen hoppade av skolan/att män misshandlar/huspriserna fortsätter gå ned/hålen i asfalten blir allt djupare.
Läs Stefan Fölsters debattartikel. Fördjupa dig genom att läsa Kristina Mattssons bok om samma dilemma, ”Landet utanför – om Sverige bortom storstaden”. Om du tycker texterna är för långa och svåra – bläddra i någon av Jan Jörnmarks böcker eller titta på hans bilder på webben. Ett annat tips är utmärkta sajterna Det sanna Sverige och Dagens lokaltidningsbesvikelse.
Om du gör det kanske du liksom jag tänker att invandringen är problemet, men på ett annat sätt än de flesta tror. Den är nämligen alldeles för låg. Det är tyvärr alldeles för få människor som vill bo, leva och jobba i Sverige. Så därför saknar vi socialt hållbar utveckling i de flesta kommuner i kungariket. Om fler människor vill bo, jobba, leva, sova, äta, älska, spela fotboll, sola, bada, vårda, starta, tänka, plugga, prata och lyssna här – då skulle vi vara fler som delade på de gemensamma bördorna. Då skulle vi vara fler om tänkte och skapade nya idéer och möjligheter.
Men nu är det inte så, trots att vi lägger enorma summor årligen på det som kallas Sverigefrämjande. Istället växer en urstark främlingsfientlig och protektionistisk och världsfrånvänd ny hembygdsrörelse kallad Sverigedemokraterna fram och blir landets tredje största parti. Så de människor som eventuellt skulle kunna få ett bättre liv i Sverige (och samtidigt hjälpa oss som redan lever här att att också få det) och kanske kunde tänka sig att flytta hit – de är inte välkomna. Samtidigt som de där siffrorna Stefan Fölster pratar om blir ytterligare lite sämre.
En utveckling som pågått sedan 1970-talet. En nyhet som inte är någon nyhet.