Tack Lasse Ekevärn!

Senare idag ska jag gå iväg till Representationsvåningen i rådhuset. Det är dags för avtackning av Lasse Ekevärn. En fin man som gjort öppnat många dörrar för mig och gjort många bra saker för staden jag lever i. Kanske främst genom sitt sätt att vara frågvis och intresserad.
Hans långa gärning i Örebro kommun är på väg att ta slut. Det känns vemodigt. Men, idag ska vi vara tacksamma och säga tack. Jag gör det på mitt sätt. Genom att citera en text jag skrev på min hemvändarblogg i NA i slutet av januari 2011.
Tack Lasse, det kommer bli spännande att korsa dina vägar även fortsättningsvis. För de kommer korsas, det vet jag.

Om en näringslivschef
Idag såg jag den för första gången. Annonsen. Örebro kommun söker ny näringslivschef. Jag delar den vidare och uppmanar många att söka. Det här är ett viktigt jobb. Den kvinna eller man som utför det är med och påverkar den hållbara utvecklingen i Örebro.
Det finns många lämpliga och jag tror och hoppas på en bra rekrytering. Det bör inte bli något problem eftersom många kompetenta kandidater lär finnas och vara intresserade både i staden, länet och landet.
Samtidigt blir jag lite melankolisk. Lasse Ekevärn, som lämnar uppdraget efter många år, är nämligen en fantastisk man som bidragit till många av de bra saker som händer i Örebro. En man jag gärna hade hunnit arbeta med på riktigt. Fram till maj förra året hade jag aldrig träffat honom. Men sedan dess har vi haft kontakt och jag blir alltid inspirerad av Lasse. Och hans medarbetare. Jag har skrivit om dem tidigare, men vill upprepa det igen, eftersom de hade en viktig roll när jag bestämde mig för att Örebro var svaret på de senaste årens grubblande om livsval, boende, arbete och sådant.
Från min horisont i Stockholm de senaste åren har jag också sett hur Lasse Ekevärn och Näringlivskontoret tagit för sig och tagit plats i Stockholm Business Alliance, ett viktigt samarbete mellan 48 kommuner i mellansverige. Vilket också bidragit till att det händer mycket bra nu, att många får upp ögonen för staden jag valt att leva i.
Nu hoppas jag att någon av alla kloka och engagerade människor som jobbar med det här i Örebro eller länet tar över. Eller kanske ännu hellre, någon utifrån. Från en annan del av landet eller världen. Som kan komma med helt andra nätverk och erfarenheter. Världen är stor och den förändras snabbt, ju fler relationer där Örebro finns med desto bättre.
De allra flesta som bor och lever i Örebro känner kanske inte till vad en näringslivschef gör. Men, tro mig, rätt person gör skillnad på den här posten. Bidrar till att du och jag får fler valmöjligheter och chanser att utvecklas på ett bra sätt. Tillsammans med andra. Utan att tvingas flytta långt bort.
Lasse Ekevärn är en människa som gjort skillnad. För det är jag väldigt tacksam.