Musikåret 2012

För några dagar sedan frågade min vän Kal mig om vilka som var årets skivor. Kunde inte riktigt ge något bra svar, eftersom jag inte tänkt i listor på många år. Men, jag känner att jag är skyldig Kal ett bättre svar än det han fick. Så här kommer det.
1. Tindersticks – The Something Rain
Efter några år av dålig form kom ett delvis nytt och starkare Tindersticks ut med ett av sina starkaste album. Kanske rentav det bästa sedan ”Curtains”. Allvarligt, distanserat och fint.
2. Johan Örjansson – Melancholic Melodies For Broken Times
Johan Örjansson är inte bara söt som få, han skriver fantastiska låtar och gjorde en magisk spelning på Teatercaféet under Live at Hart med sitt band. Country och pop i finfin blandning kommer ta Johan Örjansson långt, om det finns någon rättvisa i värden. Han var lika bra på en pall med bara gitarr tillsammans med ett gäng andra musiker någon månad senare. Utan tvekan årets upptäckt hos mig, för vilket jag tackar Live at Heart.
3. Meshell Ndegeocello – Pour une âme souveraine
Min vän Patrik Hamberg har fått mig att upptäcka denna fantastiska musiker och sångerska. Här tolkar hon låtar som förknippas med Nina Simone på ett alldeles förträffligt sätt. Tänk att ”Feelin´good” inte gjorts så här tidigare.
4. Millencolin – Carry You
Den här låten var ett av sommarens ledmotiv. Bandet fyllde jämnt och firade med finfestival i Brunnsparken i två dagar. Grattis och glädje!
5. Tiamat – The Scarred People
När livet inte var så kul hade Tiamat ett fint sätt att göra livet lite svartare.
6. Ida Jenshus – Someone to Love
Ledsamt, vemodigt och fint. En av årets finaste country/americana-upptäckter från det stora landet i väst – Norge. Ida Jenshus sjunger så jag ryser.
7. Lars Bygdén – The Hole
Kanske årets låt. Lars Bygdén är så sorglig i den här låten. Makalöst fint.
8. Fatboy – Love Creole
Fatboy är ett av mina favoritband. Ny skiva. Jättebra. Vill spela kontrabas i det här bandet.
9. David Urwitz – Fråga nån som vet
Jag såg David Urwitz spela vid Bodträsket i somras. Ingen fattade något, men det var fint. David är en underskattad artist som många fler borde lyssna på.
10. Soulsavers – The Light The Dead See
De här låtarna är som skrivna för att passa David Gahans fina röst. Det här är soloskivan jag hoppades på men som aldrig kom. Oerhört bra.
11. The Temper Trap – Rabbit Hole
Rabbit Hole är inte lika bra som Temper Traps genombrottshit ”Science of fear”, men tillräckligt storslagen för att jag ska fastna och spela den om och om igen.
12. Alabama Shakes – Hold On
Fantastisk låt. Behövs inte mer.
13. Paal Flaata – This Darkest Day
Paal Flaata sjöng i Midnight Choir. Ett fantastiskt band från Norge. I september kom han till min hemstad och sjöng så att klockorna stannade.
14. Mad Buffalo – Walk this life alone
Finns inte på Spotify. Inte på YouTube. Men tro mig, en fantastisk countrydänga med doubleslap från himlen.
15. Omnia – The Fusion – Radio Edit
Trance. Inget jag lyssnar på, men den här fastnade stenhårt. Bra bilåkarmusik, och jag har kört 3000 mil i år.
16. Factory Brains – Love Like Hours
En trio fantastiska musiker som spelar bluesrock med attityd. Kommer bli riktigt stora. Riktigt stora.
17. Fjärilar av papper på Stockholms stadion
Sommarens sista suck drog jag tillsammans med min stora dotter och hennes kompis på Stockholms stadion 30 augusti. Coldplay på scen och i andra låten börjar jag gråta. Vi sitter på läktaren och det här yviga bandet har fyllt hela luften i arenan med miljoner flygande pappersfjärilar och andra fomer som flyger ovanför 22000 blinkande Xylobands. Jag tycker det är så fint att jag börjar gråta. Men, så är jag ju en politiskt korrekt feministisk människoälskande känslomänniska med Barbapappa-komplex också. Arenaformatet har aldrig fyllts mer, finare och bättre.
Och ungefär där slutar jag försöka lista musikåret 2012.
Eller förresten. Den här måste med också. Eftersom alla låtar jag får sjunga och spela tillsammans med mina barn hemma i köket förtjänar att uppmärksammas. Och vi har jammat denna en hel del i den här versionen ungefär.

Uppdatering 29 december. Inser att jag missade att få med First Aid Kits fantastiska ”The Lion’s Roar”, Bobby Womack’s ”The bravest man in the universe”, Lorentz & Sakarias ”Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser som starkast” och Michael Kiwanukas ”Home Again”. Dessutom kvalar nog Frank Oceans ”channel ORANGE” och Cody Chesnutts ”Landing on a hundred” in, vilket jag tackar Patrik Hamberg för. Dessutom har ju på något sätt alltid blivit ganska starkt berörd när jag lyssnat på ”Game Bird” med Chet O’Keefe.
Om jag får välja en enda musikgrej som gjorde mitt 2012 blir det Live at Heart, en alldeles unik, varm och fantastisk musikhelg där musiker och låtskrivare möter publik i hotellbarer, kyrkor och på restauranger och krogar i min hemstad Örebro. En vacker härlig musikälskarfestival som återkommer nästa år, vilket gör mig glad i magen.