Finns det ett samband?


Inför julen var det ganska många som skrek, tjoade och hatade om att någon vill ta den svenska julen ifrån oss. Den svenska julen som vi lånat från tyskar och amerikaner alltså. För den svenska julens traditioner har ju redan gått i graven (myssla sko, daska Markus, tämja stutar och spänna kyrka och andra fina traditioner som att mata småväsen under julbordet) nästan totalt. Dock verkar en sådan urgammal tradition leva kvar, nämligen den att många män super till och slår sina nära och kära eller andra människor som kommer i vägen. Spånken och våld. Fyllehärskandet. En gammal svensk jultradition som lever kvar.
Jag anar ett samband mellan att den traditionen lever kvar och allt det där tjoandet, skrikandet och hatandet om att den svenska julen håller på att tas ifrån oss. Alltså, den svenska julen som vi lånat från tyskar och amerikaner. Undrar om det finns någon empirisk forskning som belägger eller falsifierar ett sådant samband? Kunskap kanske är skillnaden.
Mannen på filmen har inget med mina tankar att göra. Han bara dök upp.