Ett samtal som går att göra bättre

Läser en text. Det handlar om kreatvitet och entreprenörskap. Blir inspirerad, men också oerhört provocerad. Ännu en gång har de som pratar om (men inte gör) satt samman en skrift med fina formuleringar om andra. Svävande tyckanden om de spännande enteprenörerna som ska ta Sverige rakt in i Richard Floridas förlovade land. En modernare version rapporter och berättelser från den vite mannens upptäcksfärder i världen. Jag har läst dem om andra länder. Om bostadsområden. Om den pittoreska landsorten.
Ett gäng människor berättar. Pratar om de kreativa. Men inte med.
Att skjuta över målet. Det händer oss alla någon gång. Ofta blir vi bättre på det vi gör och träffar mål. Om inte får vi hjälp. Eller tar hjälp. Därför stör det mig att de där reklamarna, publicisterna och bilage-mogulerna hela tiden pratar om den kreativa klassen, men väldigt sällan med. Det svenska näringslivets utförare domineras helt av ensamma företagare. Men, BNP gör det det inte. Därför är vi inte så intressanta att prata med.
Många tjänar pengar på att prata om oss. Inte med oss. Okej, inget att gnälla över. Men det tråkiga är att för varje varv runt i karusellen med Bonnier- eller MTG-ägda redaktörer, departementssekreterare, börsbolagsföreträdare och fina reklamare blir samtalet allt tröttare. Snyggare? Ja. Vidare spritt? Ja. Men dessvärre också ihåligare.
För mig handlar det inte om något färgstarkt reportage, en krydda i tillvaron. Det handlar om ett sätt att leva hållbart och med tillit. Jag vill inte vara en färgklick i den gamla världens slutna rum. Det är dags att öppna upp och komma ut i den nya världen istället. Här är vi ganska många som är tacksamma för det som gjorts och ser fantastiska möjligheter i allt som kan och måste göras för att du och jag ska kunna fortsätta leva bra liv i ett land som utvecklas.
Jag läser den där skriften. Blir inspirerad. Förbannad. Planerar ett event där vi kommer prata med istället för om. Ett riktigt samtal. Viktigt. Alla får vara med. Som är beredda att lyssna först, och prata sen.
Prata med. Istället för om.