Belöningen för strategen och utföraren


Det sitter kanske hundrafemtio tjejer, killar, män och kvinnor i publiken. Vi har planerat, diskuterat, och nu genomför vi. Det handlar om unga, företagsamma människor som läser på gymnasiet och inom ramen för skolan går igenom Ung Företagsamhet. De får starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår. Ett riktigt företag. Med riktiga varor och tjänster och riktiga kunder.
Ung & Företagsam 2011. Huddinges lokala UF-mässa. Stämningen är hög. Klockan har slagit åtta på kvällen. Ungdomarna har jobbat hårt sedan lunch. Byggt mässmontrar, mött mässbesökare, stått på scen och presenterat sina idéer.Nu har vi samlat alla och avslutar med prisutdelningar. Starka applåder och jubel när vinnare i olika kategorier presenteras och går upp på scen. Fantastiska Maria Berghäll leder inspirerande och engagerande. Jag står i kulissen och fotograferar, ser till att programmet håller och sköter presentationens bildspel. Njuter av stunden. På fyra år har jag och ett antal fantastiska lärare, tjänstemän och företagare tagit oss hit. Många av dem sitter i publiken. De har stöttat, ställt krav och gjort saker möjliga. Nu delar vi ut priser med kvalitet. Samlar ihop och ser. Försöker visa att det de här ungdomarna gör märks och gör skillnad.
Framför allt försöker vi dela kunskap och inspiration mellan näringsliv och skola. Mellan unga och erfarna.
Allt oftare känner jag att det är slitsamt med projekt och uppdrag där jag är både strateg och utförare. Men när jag står mitt i känslorna och ljudet från de som sitter och jublar kommer den där lugna energin mitt i kaoset. Det är då det är värt det. Jag känner mig stolt och glad. Men mest av allt inspirerad. Det är lätt att göra bra saker tillsammans med bra människor. I just det här fallet har ett antal kvinnor och män uthålligt jobbat hårt för att på sitt sätt kunna bidra till att unga tjejer och killar, kvinnor och män, får så bra förutsättningar som möjligt för att prova och utveckla idéer. Pia, Ali, Ed, Maria, Diana, Robert, Annika, Fredrik, Johan, Peter, Susanne…. listan kan göras längre. Fantastiska människor att arbeta med. Som kollega, som konsult. De gör skillnad. Vi har planerat i månader. Idag har vi jobbat sedan åtta på morgonen. Den tolfte timmen på jobbet kulminerar känslorna. Det som händer är proffsigt men framför allt mänskligt och fullt av känslor.
Och jag är glad, stolt och tacksam över att få vara med och genomföra något så bra.