Portalen som dog

Det fanns en tid när portalen var svaret. När en webbplats skulle innehålla all information som fanns. När länkar ut var jobbiga, när total kontroll var viktigare. Då resurserna grävdes ned i dyra publiceringssystem och behov av utbildade webbredaktörer som kunde underhålla systemet, och uppdatera informationen. När vi trodde att vi kunde bygga vår organisation på webben. Att hemsidan var organisationen. Eller åtmintone www-versionen av den.
Det var inte så. Idag vet vi mer och kommunicerar också smartare. Jag arbetar just nu med ett förstöra en portal. Riva ned en gammal tanke och bygga något annat. Något smartare, en vägvisare. Därför tar jag en ganska omfattande webbplats och krymper den. På alla sätt. Tar bort nästan allt innehåll och pekar istället direkt mot källorna. Skapar en minimalistisk hemsida som guidar istället för att låsa in.
Det känns renande. Förhoppningsvis också för uppdragsgivaren. När det är klart.