alternativet

Okej. Fortsätter fundera på det där med blockpolitiken. I dagsläget gör den att vi har två partier, Socialdemokraterna och Moderaterna. Två partier som enligt mig inte driver politik som på lång sikt leder till hållbar utveckling utan mest ägnar sig åt att bekämpa varandra. Oavsett hur du röstar (om du väljer mellan etablerade partier) hamnar din röst på S eller M i slutändan.
Men, det känns som att väldigt många jag pratar med egentligen efterfrågar ett annat alternativ. I brist på bättre ordval väljer jag att kalla det ett grönt socialliberalt alternativ. Det finns många kloka, pragmatiska människor som skulle kunna skapa ett sådant. Där en politik som klarar av att koncentrera sig på att ge alla människor bra förutsättningar (inklusive trygghet) för att våga utvecklas och prova idéer. Men utan att förstöra möjligheterna för kommande generationer att få rätt till samma liv. Utan att bygga in diskriminerande system som låser fast, delar upp och hindrar.
Jag ber att få lansera fem väldigt bra ledare för en sådan rörelse: Maria Wetterstrand, Birgitta Ohlsson, Zaida Catalán, Annie Johansson och Gudrun Schyman.
Tänk om vi kunde få ett mänskligt politiskt alternativ. Som gör att de gamla hattarna och mössorna, de som är för eller mot slutligen pensioneras och får den betydelse de förtjänar. Då skulle vi kunna sikta framåt istället för att lätt bittert sitta och blicka tillbaka på kungarikets glansdagar samtidigt som krafter som vill ta oss tillbaka till den tiden vinner mark. Glansdagarna var inte på Karl-Oskar och Kristinas tid. Inte ens under sjuttiotalet.
Glansdagarna ligger framför oss. Ju. Om vi bara gör oss fria från dåtiden. Ju.

Ett svar på ”alternativet”

  1. Det låter som att du, som jag, borde rösta på Schyman. Hon och F! har sagt sig stödja en rödgrön regering vid en vågmästarroll, men fortfarande behålla en roll i opposition och inte slukas upp av en blockerande blockpolitik. Jag tror det skulle vara den bästa tänkbara lösningen för att luckra upp tvåpartisystemet vi har hamnat i.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.