ett par rader om FCB och Zlatan

Varför köpte FC Barcelona Zlatan Ibrahimovic för den enorma summan om cirka 750 miljoner kronor för att ett år senare inte längre vilja ha hans tjänster? Trots att nästan inget nyförvärv gjort en bättre första säsong i den klubbens historia. Jag har en ganska enkel analys. Ett lag av FCB:s storlek måste göra minst ett spektakulärt nyförvärv inför varje säsong. För att bibehålla och stärka sitt varumärke. Det handlar om att det måste pratas om klubben. Intresset måste hela tiden hållas på topp. Ett cyniskt spel kan tyckas, men så är det. Samtidigt är väl detta på något sätt ett tecken på hur tillståndet i den spanska ekonomin är.
FCB har velat signa David Villa i flera år. När de inte lyckades inför förra säsongen blev det Zlatan istället. Men tränare Pep Guardiola vill spela ett spel som inte utgår från Zlatans förmågor. Han har fantastiska offensiva spelare till sitt förfogande i Messi Xavi, Iniesta, Pedro, Bojan. Och nu också Villa. Alla välbetalda. Nu har styrelsen vaknat och inser att klubbens ekonomi inte fungerar. Att de köpt på sig en för stor spelartrupp. Eller för dyr.
Priset betalar Zlatan Ibrahimovic.
Om han nu går till Milan känns det fel. Jag tycker han ska gå till Real Madrid och Mourinho. För att få en chans att fortsätta spela i världens bästa liga och visa att han är en av de bästa spelarna även där. Och för att tydligt hjälpa till att visa den spanska, och internationella, fotbollspubliken att fotboll, politik och ekonomi hänger intimt ihop. Att kostymerna i styrelserummen är fartblinda.
Även i klubben som är mer än en klubb.