Statens Institut för rasbiologiska studier

Har lyssnat på en intressant radiodokumentär från P3 om ett par fruktansvärt jobbiga saker för den svenska historien. Och samtiden. Den handlar om Statens Institut för rasbiologiska studier. Den handlar om något riktigt förvirrat och tokigt, som faktiskt stöttades av hela det politiska etablissemanget, från vänster till höger. Och som instiftades efter ett förslag av Socialdemokraterna.
Det handlade om att definiera den svenska folkstammen med hjälp av massa knasig kvantitativ mätning av människor. Alla som inte var arier var på något sätt mindre värda. Dåtida kändisar som Anders Zorn och Selma Lagerlöf stöttade verksamheten. Institutet fanns mellan 1922 och 1958.
Men, när jag lyssnar på vad de olika personer som är med i dokumentären känns det som att väldigt mycket av det som människor faktiskt trodde på då fortfarande existerar i många människors medvetanden. Inte som några galna idéer utan som någon slags fakta.
Sverige var först i världen med ett statligt finansierat rasbiologiskt institut. Något som influerade ganska många. Inte minst de nationalsocialister som tog makten i Tyskland på trettiotalet.
Det som händer i Sverige just nu, att människor tror på rena gener och en svensk kultur, att människor vill stänga landet, har faktiskt redan hänt. Det är inget nytt. Det är bara en fortsättning.
Knappast en upplivande tanke.
Lyssna på dokumentären
Läs mer om rasbiologiska institutet (Wikipedia)

2 svar på ”Statens Institut för rasbiologiska studier”

  1. Därför ska aldrig PKU registret få användas av myndigheter. Aldrig. Jag tänker ta mina barn ur registret om denna besatthet med etnicitet fortsätter.

  2. Därför ska aldrig PKU registret få användas av myndigheter. Aldrig. Jag tänker ta mina barn ur registret om denna besatthet med etnicitet fortsätter.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.