Produktionen fortgår som vanligt

Jag har redan tjatat om hur jag ser på SAAB. Men kan inte låta bli att reagera över att det finns så mycket aningslöshet i så många led av den här affären. Fordonsanalytiker som inte verkar kunna stava till e-k-o-n-o-m-i, kommunpolitiker som tar foten-i-kläm-jajamän-principen till helt nya nivåer, en VD som får Bagdad-Bob att verka lågmäld och fackliga företrädare som kör huvudet i sanden. Dagens bästa citat hämtar jag från en sådan.

– Vi bygger bilar som om inget hade hänt. Produktionen fortgår som vanligt.

På något sätt sammanfattar det uttalandet hela SAAB:s problem. Hade någon beslutsfattare gjort rätt hade företagets framtid kunnat vara säkrad nu. Men istället sikta framåt försökte de som skulle lösa problemet göra det traditionellt. SAAB hade kanske kunnat ha en elbil färdig för produktion under första halvåret 2010 om andra beslutsfattare fått bestämma. Men, en hel aningslös skara charmades av Koenigsegg och drömbilden av en helsvensk bilproduktion. Förr i tiden vann över framtiden.
Och därför finns inte SAAB snart.