Nej till svininfluensan

OK. Nu sprids det. Är du för eller emot svininfluensan? Kanske ett av de tramsigaste sätten hittills för att få människor att vaccinera sig. Precis som att den som av olika anledningar inte vill vaccinera sig skulle vara FÖR viruset. Jag är tveksam. Av olika anledningar. Som säkert inte är rationella på alla sätt. Nu råkar det vara så att min familj redan är vaccinerad. Barnen är diabetiker och därmed riskgruppsstämplade. Min älskling jobbar i sjukvården. De är vaccinerade och har inte fått några knasiga symptom.
Själv är jag orolig över andra saker. För mig handlar det om naturlig utveckling och att jag inte är säker på att jag vill ta en ny dos vaccin varje gång ett nytt virus dyker upp eller muterar. Så länge viruset i sig inte är dödligt för mig eller de allra flesta av oss.
Kalla mig gärna egoist. Men i skenet av problemet med antibiotikaresistenta bakterier och annat som gör att vi medicinerar oss i så hög grad att vi riskerar att skapa problem som är minst lika stora som klimathotet när det gäller människans överlevnad är jag fruktansvärt osäker på att det är rätt beslut av mig att ta det här vaccinet. För mig känns det egoistiskt att ta vaccinet just nu. Det känns som ett enkelt kortsiktigt beslut. Men, notera att det är så jag känner inför mitt eget beslut. Alla jag känner som vaccinerat sig har gjort det av omtanke för andra. Knappast några egoister alltså.
Jag bryr mig inte särskilt mycket om hur andra väljer att göra. Det måste vara varje människas egen rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa. Så jag hoppas få höra mindre av hårda ord mot min känsla. Jag har inte tänkt döda något barn. Tvättar händerna fruktansvärt noga med tvål och sprit och slutar umgås med människor så fort det känns det minsta snorigt eller hostigt.
För mig framstår den här kampanjen som rätt tramsig. Fem statliga myndigheter skapar en kampanj som kommer slå in kilar mellan människor. Skapa ett helt onödigt polariserande element. Och jag har fått nog, nog, nog av paranoia, misstro och vi mot dem-tänkande. Jag tror INGEN är för svininfluensan. Och är helt övertygad om att de som av olika skäl väljer att inte vaccinera sig kommer göra vad de kan för att hindra smittan att spridas vidare.
Om någon dag kommer jag få ett konkret erbjudande om vaccinering. Kanske ändrar jag mig och tar dosen. Kanske inte. Men, jag kommer aldrig använda detta för att köra ned min åsikt i halsen på andra. Jag vill lita på andra. Tro på den goda viljan.
Världen är inte en kampanj. Världen är människor.

2 svar på ”Nej till svininfluensan”

  1. jag struntr i det. kanske. om jag inte blir erbjuden en shot direkt när jag är i sverige nästa vecka.
    i tyskland massvaccineras det inte så de flesta är egoister, antar jag.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.