Nytt ledarskap

OK, nu går drevet. Pöbeln har slipat knivarna. Lagerbäck är dömd. Då känner jag som kulturstrateg att jag måste få påminna om två saker:
1. Lagerbäck är en av fotbollshistoriens mest framgångsrika förbundskaptener. Internationellt sett. Någonsin. Med god organisation och minutiösa förberedelser har mannen gjort en tjälskadad nations landslag i fotboll mycket bättre än det borde vara. Tänk på det när mannen nu hånas.
2. Bytet av förbundskapten kommer inte innebära så mycket som pöbelns ledare tror. ALLA svenska fotbollsledare har gått samma linjära utbildning. Svenska fotbollförbundet lämnar inget åt slumpen. Laget är viktigare än jaget, även på ledarsidan. Därför blir förändringen mest kosmetisk…. om man inte gör något helt annat. Som att ta in en Hiddink. Eller en Beenhacker. Eller varför inte en Svennis?
Så ställ ned hinken med tjära. Sluta skära sönder dunkuddarna. Det är inte Lagerbäck som ska förändras. Det är förbundet. Om vi verkligen vill se ett nytt ledarskap.
(När jag skriver det här spelas förresten Svensktoppen i bakgrunden. Programmet som tydligare än något annat kulturellt fenomen markerar att Sverige på inga sätt är ett förändringsbenäget land. Här ligger låtarna kvar på listan i månader och år. Tryggt och säkert. Lugnt. Inga läskiga utmaningar som riskerar att förändra bilden. Lite som landslaget de sista tjugo åren. Eller som Sverige de senaste ppar-hundra åren.)

5 svar på ”Nytt ledarskap”

  1. När jag kom till Sverige lärde jag mig att ”trygghet” är ett ledstjärneord. Alla förändringar hotar tryggheten.

  2. Klart att drevet går och det är helt naturligt, tycker jag. Jag kan visst hålla med om att Lagerbäck har varit bra men nu behövs något nytt. Men då vill jag ha en förändring som pekar på ett helt annat håll. Om det betyder att byta ut fotbollsförbundets ledare Lagrell & Co så ska det också ske. Visst är det svårt med ett litet land i en stor sport men under kan hända och brukar hända när det är människor inblandade. Med rätt förutsättningar.

  3. Missförstå mig rätt. Jag tycker också Lagerbäcks ledarskap haft brister. Ganska stora sådana. Men, det är väl lite så här den svenska modellen ser ut. Minimalt risktagande. Det är inte EN persons tankegångar.
    Jag vill ha en utländsk förbundskapten. Och en mycket högre målsättning för nästa kval.

  4. Lasse var ju lysande (och utskälld) redan som Tommys sidekick. jag håller med dig. han bör bytas ut, men då mot sin raka motsats. ska vi ha en ny ”fegis” kan han ju lika gärna sitta kvar?!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.