I västvärlden intet nytt

Kan inte låta bli att reflektera lite över de redan kända Nobelpristagarna i år. Eller rättare sagt över Nobelprisets  värde. Känns det inte lite som att Nobelpriset är ett ganska internt pris för västvärldens akademiker? Så gott som alla pris går till amerikaner eller européer. Någon gång då och då kanske en japan. Litteraturpriset någon gång oftare till någon författare utanför västvärlden.
I Sverige är vi ganska stolta över Nobelpriset. Det sätter Sverige på den internationella kartan, sägs det.
Well, låt mig påminna om att den internationella kartan även innehåller Indien, Kina, Asien, Afrika, Sydamerika och Australien. Men i de länderna verkar det inte finnas någon forskning värd namnet. Eftersom de länderna aldrig lyckas ta hem några Nobelpris. För den kan väl aldrig vara så att de som utser Nobelpristagarna inte har koll på hela världen? Eller?
Fredspriset, som delas ut av norrmän, har tidigare varit en aning mer rättvist. Men, i år gick det till Barack Obama. Förvisso en symbol för någon slags hopp, men även överbefälhavare för världens största vapenmakt.
Jag vet inte riktigt om jag bryr mig, men börjar inte hela grejen kännas en aning… kritvit?

2 svar på ”I västvärlden intet nytt”

  1. Hej och välkommen till världen. Nobelpriset har väl så gott som alltid delats ut till kritvita gubbar. Det ligger lite i sakens natur. Det är i de kritvita länderna som man traditionellt haft den mesta forskningen att snacka om. Men det där håller nog på att jämnas ut, om man ska se till Fredrik Häréns spaning på världen. Inom kort, eller om det redan hänt, kommer det som förut kallades utvecklingsländer köra om västvärdlen. Kina, Indien och Brasilien kommer toppa även inom internationell forskning. (Japan t.ex. har en sjujävla massa Nobelpris.)
    Men jag ser det lite som en analogi till Högskoleprovet. Om man rankar duktigt eller inte på det avgörs ju mer på vilka kriterier man satt upp för att vara ”duktig”. Samma med Nobelpriset. Stadgarna för vad som premieras kanske skulle skrivas om?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.