En förvirrad bransch festar som vanligt


Just nu pågår motormässan i Geneve. Där brukar branschen festa på och visa glänsande motormonster med välsvarvade kvinnliga modeller på. Dreglande hanar går runt och blir lystet sugna och skriver därefter. Månne kan man tänka att det borde vara annorlunda i år, när bilbranschen sjunker som en sten på grund av att tillverkarna inte klarar av att erbjuda det kunderna efterfrågar.
Jag har följt svenska mediers rapportering från mässan under dagen. Visst, här och var försöker någon få till miljövinklingar om lägre förbrukningar etc, men i stort sett är hela rapporteringen en orgie i vansinne. Inte särskilt mycket har ändrats. Det är lika dumt som någonsin tidigare. Bäst gestaltas det i Aftonbladet bildspel från mässan, där bensinslukande sport- och lyxbilar viks ut som läckerbitar redo att erövras.
Inte en eftertanke så långt ögat når. Ingen verklighetsförankring någonstans. Hur kan det vara så svårt att förstå? Om jag vore majoritetsägare i något företag som tillverkar bilar skulle jag snabbt som ögat se till att vi slutade tramsa runt. Jag skulle se till att vi tog förlusten, bet i det sura äpplet och slutade tillverka den skit vi försöker lura på folk och istället lade ALL energi på att få fram en hållbar bil. Som kunderna vill ha och är beredda att betala för. Nu.
Visst finns det goda idéer på mässan, men som vanligt endast som konceptbilar.