När Sverige dör

I det senaste numret av eminenta magasinet Filter finns ett mycket läsvärt reportage om bruksorten Deje. Ett reportage om vad som händer när Sverige dör den utdragna industridöden. Väldigt varmt skildrat av Filter.
cooopMed det reportaget i huvudet ser jag kvällens inköpsställe, Coop Forum i Fittja i Södra Stockholm.
När vi flyttade hit till Södra Stockholm 2001 åkte vi ganska ofta till Coop Forum i Fittja. Då var denna affär ett flaggskepp. Det storskaliga testpiloten för Coops omdaning. Här handlade vi med självscanning, utbudet var fantastiskt och servicen god. Kort sagt en riktigt, riktigt bra affär för dagliga inköp. Här fanns också hemelektronik (Power) och McDonald’s. Skomakare, kebab och frisör. Bygghandel och moské under uppbyggande.
Idag ser det lite annorlunda ut. Kunderna har sedan länge slutat komma hit. Åtminstone Svenne och Svea. Coop har successivt krympt och är snart inget Forum längre. McDonaldsrestaurangen stängde för ett par år sedan och det är något av en udda händelse att en McD måste slå igen. Kanske är det läget mellan de utanförskapets förorter Vårby och Fittja? Kanske är det närheten till Skandinaviens största handelsplats Kungens Kurva en avfart bort?
Den här handelsplatsen dör. Inte för att det är brist på människor. Utan av andra anledningar. Men döden är lika synlig som den i Deje. Och kontrasten enorm. Det som en gång var Coops flaggskepp kommer snart inte finnas kvar. Och inte ens moskén är färdigbyggd.

2 svar på ”När Sverige dör”

  1. Slagsta-kolossen på andra sidan E4:n är inte heller någon munter syn. Där var det fullt drag för fem år sedan. Idag vet jag inte om det finns någon butik alls kvar där. Märkligt…

  2. Slagsta är en fascinerande plats. Ett tomt skelett som ännu inte är börjat rasa. Där kan vandra i ett öde köpcentrum efter det fortfarande finns någon enstaka hyresgäst kvar. Det är kliniskt rent. Tomt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.