Uppdatering: E-max 110s

OK, importören har hört av sig med ett erbjudande. Det går i stort sett ut på att jag byter min defekta 2008 års moppe mot en ny av 2009 års modell och lägger 6.000 kronor i mellanskillnad. Säkert sjysst utifrån hans premisser, men jag är väldigt osäker. Produkten jag köpt (E-max 110s) kostade 34.000 kronor. Den har knappt gått 100 mil och nu är den inget annat än en död yta i mitt garage. Produkten omfattas av två års garanti, men firman som sålde moppen till mig förmedlade den på uppdrag av en annan firma och hör och häpna – snubbarna bakom den verkar mer eller mindre gått upp i rök. Jag har alltså ingen motpart som är beredd att uppfylla garantiåtagandet.
Alltså har jag ett par alternativ att ta ställning till:

  1. Gå med på importörens erbjudande. Betala en slant till och ingå ett nytt avtal med nya parter som förhoppningsvis är tryggare. På köpet verkar jag få en produkt som är betydligt bättre (utvecklad).
  2. Skita i alla avtal, köpa nya batterier för 8.000 kronor och hoppas att det löser sig.
  3. Stå på mig, lusläsa Konsumentköplagen ställa ansvarig mot väggen (vilket blir svårt eftersom jag inte ens fått med ett garantibevis utan endast ett kvitto), och bli en bitter rättshaverist som vinner juridiskt men aldrig ser några pengar ändå eftersom motparten inte lär ha några.
  4. Inse att jag är blåst, ta förlusten på 34.000 kronor som en lärpeng och aldrig mer försöka vara tidigt ute när det gäller teknik som gör världen bättre genom mindre utsläpp. Av moppen kanske jag kan bygga en fåtölj, eller en tevespelssits för motorcykelspel.

Jag ska säga att importören verkar seriös och så. Vi pratade ganska länge på telefon idag. Men jag hade velat få ännu bättre förslag på lösning av problemet. Han berättade också en lång historia om den sändning mopeder som gick till Stockholm, bland annat att de var de första som rullade ut ifrån fabriken i serieproduktion. Hade jag vetat det när jag spekulerade på moppen hade jag inte köpt just det exemplaret.
Jag vet inte hur jag ska göra. Men jag måste rikta en uppmaning till dig som funderar på att köpa en E-max, eller ett annat elfordon. Kolla upp både återförsäljare och importör noga. Gör en bedömning om den du köper av verkar ha en långsiktigt hållbar affärsidé. För om säljaren går i konkurs/lägger ned sin verksamhet på grund av dålig lönsamhet står du där med ditt fordon och en garanti som inte är värd papperet den är skriven på.
Är du riktigt dum i huvudet, som jag, köper du dessutom fordonet på kredit, så du riskerar att dras med en påminnelse varje månad i X månader på hur naiv du var när du vill göra världen bättre genom att köra eldrivet…
Får säkert anledning att återkomma i ärendet. Alternativ 1 känns som det smartaste. Ett sista försök innan jag ger upp och konstaterat att jag blivit blåst och gjord mitt livs sämsta affär och lärdom.