Något stinker

Jag trodde att Sverige hade fått en regering som på gott och ont skulle våga prova nya saker. En regering som trodde mer på fria marknadskrafter. Idag har den regeringen presenterat ett stödpaket värt 28 miljarder kronor för att bidra till att hålla liv i en döende industri. Men… är inte det jättebra? Att vår regering visar handlingskraft och gör en insats för att rädda jobb och kunskap kvar i landet?
Nej. Det stinker om den här panikåtgärden. Det stinker facklig naivitet och aktieägaridioti. Det stinker vårdslöshet med skattepengar för att rädda kvar den teoretiska möjligheten att vinna nästa val.
Mina skattepengar bränns nu upp för att en sur gammal industrigren som inte haft förmågan att förnya sig blixtsnabbt ska ta igen all den förlorade mark den pissat och skitit på de senaste tjugo åren. Den fria marknadskraften talar sitt tydliga språk. Näringsministern konstaterar det själv:

– Bilindustrin har fel bilar i förhållande till vad konsumenterna efterfrågar, säger Maud Olofsson.

Det finns en hel rad företag som är beredda att ta över. Med nya produkter som har det konsumenterna efterfrågar. Men fordonsindustrin har varit framgångsrik i sin lobby. Alltså har de lyckats lura politikerna på pengar som är dina och mina. På samma sätt har de tutat in en hel kader av konsumenter som vill ha hållbara bilar att det är den traditionella bilindustrin som kommer fixa det.
Så därför har staten och kapitalet satt sig i samma båt och effektivt dödat vad som redan idag kunde varit en levande marknad med hållbara fordon. Det stinker. Kika på You Tube-klippet nedan. Christer Glenning testar en elbil från Volvo. Men, Christer Glenning, är inte han död? Jo, sedan tio år.
Läs en bra artikel Håkan Mattson om hur de svenska fordonstillverkarna sket i hållbara bilar.
Se Christer Glenning testa Volvo ECC.

Lukta sedan. Stinker det inte lite?
Lägg till stödet till film- och musikindustrin i form av en lag som kriminaliserar ett par generationer så blir bilden klar. Regeringen vill utveckla landet genom invecklad avveckling. Därför vill jag ge regeringen och dess rådgivare ett par heta tips på andra saker som behöver finansieras:

Nu ska väl jobben stanna i Sverige?