Julevangelium 2008

Vi tycker inte det känns bra att lussa på ett företag som gör vapen, till exempel missiler som dödar människor.

Alldeles nyss fick jag ett meddelande som gjorde mig glad och hoppfull. Det får bli årets julevangelium.
Människan kan göra skillnad. Två elvaåriga flickor i Eskilstuna gjorde något väldigt starkt och modigt, ställde sig upp och gick mot strömmen med sin egen moral som vägledning. Trots att kompisarna tyckte de var konstiga. Trots att vuxna lärare motarbetade dem istället för att sporra dem att använda sitt eget förnuft. Det är en berättelse jag kommer bära med mig. Berättelsen om barnen som inte ville sjunga för de som gör vapen. Det är inte ens saga. Utan på riktigt.

Vi vill inte åka på någon klassresa för sådana pengar, då stannar vi hellre hemma.

Sen vil jag rikta en uppmaning till alla oss vuxna: När barn gör något för att de övertygade om att det är rätt är det vår förbannade skyldighet att stötta dem. Oavsett vår egen uppfattning. För det viktigaste vi kan bidra med är att hjälpa barnen att tro på något.
God Jul, fred på jorden och kärlek.