Levande historia


Idag har det varit lite storm kring svenska lärare och deras kunskaper om förintelsen av judar och romer under andra världskriget, efter ett pressutspel från Forum för levande historia. Eftersom det här är viktigt vill jag tipsa om några andra folkmord vi borde kolla upp hur mycket kunskap våra lärare (och vi själva) besitter om.
1. Kommunismens illdåd i olika länder
2. Europeiska länders folkmord under erövrandet av Sydamerika, Nordamerika, Afrika, Asien och Australien
Faktum är att nästan alla folkmord utgår från Europa. Och att vårt nuvarande välstånd och ägande är ett resultat av ett omfattande och välorganiserat rånmord. Skrämmande. Ett litet lästips i all välmening är ”Utrota varenda jävel” av Sven Lindqvist.
Det är inte bara en förintelse vi behöver minnas och lära oss av.