Ingen mer säljterror i det offentliga rummet

diktaturlogo
På förekommen anledning har jag snabbexpedierat en punkt till på programmet till min diktatur. Det handlar om försäljarterrorn i det offentliga rummet. På en sträcka av femtio meter i en galleria söder om Stockholm hann jag ducka för följande frågor:

  • Tjena, vilken operatör ringer du med idag? (Läskigt slemmig yngling med hängiga jeans)
  • Hallå, har du VISA-kort? (Taffligt kostymklädd nisse från bank/finansinstitut)
  • Hej, hur mår du? (Ärtig ung tjej i vit rock med en liten mugg i handen)

Det enda jag ville var att hinna fram till Apoteket innan de stängde.
Då slog det mig. I min diktatur ska det offentliga rummet vara fredat. Människor ska inte behöva löpa gatlopp bland lurendrejare och unga människor som försöker tjäna pengar genom att sälja allt ifrån kvacksalveri till sin mamma. Därför har jag ett militant mysförslag: Marknadsföring och försäljning av tjänster och produkter på allmän plats blir förbjuden. Undantaget från detta förbud är lokalt och hållbart producerade produkter.
I likhet med detta blir det förbjudet att med skyltar, flygblad och annat som skräpar ned ägna sig åt dylika aktiviteter. Inga mer bröst på tunnelbanan. Inga klämkäcka räntefria lån på bussen.

Men, tänker du, hur ska det stackars näringslivet kunna sälja sina produkter? Då svarar jag att det här handlar ju om en diktatur, alltså finns det ingen fri marknad längre. Ha! Dessutom kommer jag se till att det införs ett nytt ämne i grundskolan. Nämligen Aktiv konsumtion. Där får barnen redan från det att de är små lära sig hur de på bästa och säkraste sätt konsumerar det de behöver i sina liv. Allt om kontrakt, rättigheter och skyldigheter. Också kunskap för att lära sig att skilja på det där med behov och begär. Eftersom den sjukliga konsumtionen som tillväxten bygger på i dagsläget nästan alltid säljer på våra begär. Vilket hindrar oss från att tillfredsställa våra verkliga behov.

I min diktatur kommer den lilla människan ha makten över konsumtionen. Konsumtionen kommer således styra produktionen. Efterfrågan och tillgång, men på ett hjärtligare sätt. En friare marknad.