The Swedish theory of love, tre delar

Sukran Kavak har gjort tre väldigt berörande kort-dokumentärer i Tendens. De handlar om mobbade, mobbare och egentligen fångar de en kultur som är totalt grundläggande i samhället jag växt upp och lever i.
Elva år och mobbad halva livet
I det första avsnittet berättar Hanna som är elva år att hon varit mobbad hela sin skolgång.
Slag gör mindre ont än ord
I det andra avsnittet berättar flera människor om hur de mobbats.
Jag var mobbaren
I det tredje avsnittet förklaras det självklara. Att de som mobbar tjänar på det.
Samtalet om mobbing är trasigt. Kanske eftersom vi vuxna låtsas om att det är något som är isolerat till skolans och barnens värld. Istället för att stanna upp, andas och inse att det här aldrig slutar.
De som inte passar in stängs ute. De som tjänar på att mobba, exkludera och göra andra illa fortsätter att göra det så länge de tjänar på det. Det är så här vi gör. Det är normer. En grundläggande del av svensk kultur. Ett kulturarv.