Livet förändras för oss alla


Jag har försökt hålla mig ifrån nyhetsflödet den här veckan. Men, en nyhet som diskuterats här i Tyskland har jag till sist inte kunna låta bli att ta till mig. Den har nu fått internationell spridning, men jag vet inte om den fått utrymme i Sverige.
Forskare vid universitet i Tyskland, Holland och England har i en gemensam studie konstaterat att det pågår en massdöd bland insekter i Tyskland. Forskarna har gjort studier i 63 olika naturreservat här i Tyskland och konstaterar att 76 procent av de flygande insekterna dött ut under se senaste 27 åren.
Det där är riktigt dåliga nyheter. Inte minst med tanke på att ungefär 80 procent av den växtlighet som finns i naturen behöver flygande insekter för pollinering. Utan pollinering kan inte växterna föröka sig. Lägg till att ungefär 60 procent av fåglarna behöver insekter till föda. Så, vi kan alltså tydligt förutse en framtid där naturen runt om oss förändras. Utan insekter…. betydligt färre växter och fåglar. Och i slutändan betydligt färre människor. Allt hänger ju nämligen ihop.
Men, visst är det skönt att kunna fika utomhus utan getingarna? Visst är det skönt att slippa tvätta vindrutan på bilen så ofta?
Jag upplever det som att den hetsigaste debatten här i Tyskland förs kring forskarnas metod. Ganska många gör ganska mycket för att avfärda studien. Förstås.
Dave Goulson är professor vid universitetet i Sussex och säger:

“Insects make up about two-thirds of all life on Earth [but] there has been some kind of horrific decline. We appear to be making vast tracts of land inhospitable to most forms of life, and are currently on course for ecological Armageddon. If we lose the insects then everything is going to collapse.”

Inte så bra. Inte så kul. Och det är uppenbart att politiken inte kommer att kunna lösa detta. Utmärkta brittiska The Guardian har skrivit flera artiklar i det här ämnet. Viktig läsning. Livet förändras för oss alla. Eller, det upphör.
Warning of ’ecological Armageddon’ after dramatic plunge in insect numbers
A giant insect ecosystem is collapsing due to humans. It’s a catastrophe.
Insectageddon: farming is more catastrophic than climate breakdown
Det är väldigt, väldigt tydligt. Vi har inte tid att vänta längre.