Trettiotalet är här?

Det är knasigt otäckt. Nationalisterna växer sig starka. I Europa och Sverige. I England ska det folkomröstas – ska landet lämna EU? Skottarna ska också folkomrösta – ska de lämna England? i valet till Europaparlamentet mobiliserar högerextrema, nationalister, nazister och fascister. Ryssland genomför ett propganda-OS och följer upp med att försvara sitt folk på ett annat lands territorium. Krim? Sudet-Tyskland?
Nu har också krigshetsen och vapenskramlandet nått Sverige. Kvällstidningarna följer utvecklingen i Ukraina som den vore ett TV-spel. De skriver spekulativa texter om att Sverige är nästa land på tur. I Sveriges Radion hör jag en reporter ifrågasätta det svenska försvaret.
Jag blir både rätt, trött och ledsen. Det känns som att saker går åt helvete. När världen behöver mänsklig värme, förståelse och samtal som allra mest. Då är det idiotkrati vi får. Och alla är medskyldiga.