Samtiden, fåfängan och att en rasist är välgörare

Musikhjälpen 2013. En fantastisk grej. Ett ljus i det mörka. Mitt under den mest ytliga handeln på året samlas det in pengar för att unga tjejer/kvinnor ska kunna öveleva sina graviditeter. Det handlar om insatser från sexualundervisning till cyklar till barnmorskor i fattig landsbygd. Vackert. Pengarna ska in och till vilket pris som helst. Det gör att allt fler fåfänga kreatörer lockas till Musikhjälpen. Vinn en shoppingpromenad med modebloggare X. Häng en dag i stallet med bloggare Y. Köp en förstoring av fotograf Z. Spela golf med partiledaren för det tydligast fascistiska, rasistiska och människofientliga partiet i Sveriges riksdag.
Välgörenhet 2013. Så känner vi oss fina.
Samtidigt går en video runt. Jag. Är. Jason. Kända svenskar läser upp och om det korta, men känslosamma, tal som Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, höll när han fick ta emot pris häromveckan. Många gillar. Jag är tveksam. Visst är det bra och alla inblandade förtjänar respekt. Men, jag tycker ändå att det känns som någon slags försvarstal för det självklara. Som om vi som respekterar människors lika värde måste försvara det.
Jag är trött på det. Det är dags att ni som inte tycker så får försvara er istället. Default är att alla människor är lika mycket värda hela tiden överallt och utan undantag. Du som inte tycker så för förklara dig. Motivera. Argumentera.
Samtiden håller på att implodera. Hur länge är Åhléns City öppet idag?