Nyheter som inte är nyheter, del 793

Skärmavbild 2013-02-02 kl. 12.43.15
Att Tobias Billström, moderat migrationsminister, ser människor som en utgift är inget nytt. Att hans parti, Moderaterna, driver en av Europas tuffaste linjer när det gäller gränspolitik är inte heller något nytt. Att Moderaterna och Socialdemokraterna är ganska överens om detta i Riksdagen är inte heller något nytt. De har byggt en politik kring invandring där inget ska bjudas på i onödan. Där opinionen hela tiden ska hållas lagom skeptiskt inställd till invandringen. Jag vet inte riktigt varför. Tänker att det handlar om ekonomi och lite inavel. Effekten blir att människor som gillar öppna gränser och möten stämplas som nyliberaler, kommunister eller flummare.
Och att Sverigedemokraterna växer fram till att bli ett av landets största partier.
Positioneringen inför riksdagsvalet nästa år är igång. Många har pratat om att det kommer bli ett skolval. Att skolan kommer vara i centrum. Det tror inte jag. Jag är livrädd för att alla kommer vilja slåss om Sverigedemokraternas väljare, varför vi kommer få en valdebatt som handlar mycket som slutenhet, stängda gränser och krav. Mest inskränkt vinner. Jag minns delar av valrörelsen på nittiotalet när partierna slogs om Ny Demokratis väljare.
Så snälla alla som tror på människor. Som tycker om människor är tillgångar. Se till att jag får fel. I veckan var det 80 år sedan Hitler valdes till rikskansler i Tyskland. Cirkeln håller på att slutas igen. Människor som är rädda och hatiska blir allt fler i Europa och Sverige.
En nyhet som inte är någon nyhet.