Bilar gör staden levande

Jag lever i en fin och modern stad med stolta traditioner och anor. Om två år firar vi stadens 750-årsjubileum. Många sköna människor bor här och gör bra saker. Staden växer just nu snabbast i Sverige bland städerna som inte heter Stockholm, Göteborg eller Malmö. Ett toppenställe, Örebro. Men, det finns en sak som stör mig. Det handlar om en gata som heter Storgatan. Den har varit stängd för biltrafik i jättemånga år. Men, nu har den öppnats igen. Först på försök och snart permanent. Varför? Jo, för att beslutsfattarna tycker staden blir mer levande då.
Jag upprepar. Mer levande. Med fler bilar.
Det är år 2012. I just den här frågan har min stad fastnat i 1962. Ohållbart och knasigt tänkt. Ett resultat av att också min stad är utglesad och de människor som vill komma in till stadens centrala delar och njuta av vattnet, Slottet, torgen och parkerna som är själva arenan för vimlet och pulsen tar bilen från sina villaområden. Det gör att de tycker staden blir mer levande om vi öppnar upp för fler bilar.
För mig som lever här mitt i staden, som har min bostad och mitt kontor på den här platsen, känns det som ett hån. Vi bor redan mellan 40 000 och 50 000 människor i stadens kärna. Men, det är bilar som behövs för att göra staden mer levande.
Hållbart?

2 svar på ”Bilar gör staden levande”

  1. Det är så förgjordat märkligt det här att folk så tvunget MÅSTE åka bil!? Det är samma i min stad, de försöker göra det krångligt att köra i stan men då rasar folk och åkar till en annan stad och handlar istället (typ en köpstad utanför den andra stan, med kedjebutiker bara istortsett). Jag förstår inte, och blir så jäkla ledsen. ”Skönt” ändå då att se det inte bara är jag som känner såhär!

  2. Stort land med stora avstånd. Bilen har blivit en del av våra liv. Tyvärr är den också bra på att ta plats och trycka undan människor. Förstör städer eftersom den ofta prioriteras högre än oss som går på två ben. Tramsigt nog.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.