Öppenhet och lyssnande

Jag ska vara moderator på en nationell konferens om någon vecka. Det handlar om IT, digitalisering och en digital agenda. Framförallt handlar den om samhällsutveckling på något sätt. Ledande tjänstemän och politiker kommer tala och diskutera tillsammans med andra kvinnor och män som på olika sätt arbetar med IT, digitalisering och samhällsbygget.
Eftersom ett statsråd – Anna-Karin Hatt (i detta sammanhang IT-minister) – ska vara med har jag talat med Näringsdepartementet och förbereder ett antal frågor jag ska ställa till henne när hon talat till de dryga tvåhundra kvinnor och män som sitter i rummet. Alltså gör jag research. Googlar, läser vad Anna-Karin Hatt sagt tidigare. Läser hennes blogg. Går igenom hennes senaste tweets och statusuppdateringar. Läser vad departementets medarbetare skrev när de bloggade från en resa i Kalifornien nyligen.
Jag slås av förändringen. Sedan mitten av nittiotalet har jag arbetat med kommunikation av frågor som rör sig i gränslandet mellan offentlighet, näringsliv och medborgare. Mitt i samhällsutvecklingen. Den öppenhet vilja att berätta som driver mycket av det här arbete nu är inspirerande. Jag tror att den bygger på att vi är många som gör det allt tydligare att vi vill lyssna.
Det är ju det jag arbetar med nu. Hjälpa människor att lyssna. Eftersom människor som lyssnar, lär och försöker förstå blir ännu bättre på att utveckla idéer som andra har glädje av.
Den digitala agendan tror jag är något riktigt bra för oss som lever och skapar idéer i Sverige. Vi behöver digitaliseringens möjligheter. Vi behöver tala om att det är viktigt att göra förutsättningarna för en hållbar ännu bättre med hjälp av IT och digitaliseringen.
Öppenhet i det här arbetet är viktigt. Och att den organisation (Regeringskansliet) som när vi pratade om det i början av 2000-talet tyckte det var olämpligt att arbeta med bloggar som kommunikation, att den organisationen själv är med och öppnar upp frågan för fler, det känns inspirerande.
Världen förändras och jag är glad över att få vara med och vara moderator under den här dagen. Jag kommer lyssna. Jättemycket.