Om att skjuta en björn


Igår var det Pecha Kuha Night #10 i Örebro. Många fantastiska talare. Ännu fler fina lyssnare. Jon Forssell inledde hela kvällen med ett engagerat tal om att skjuta björnar. Eller klappa om dem. Jon är sociolog och föreläsare som är van att inspirera och utveckla grupper och människor. I det här föredraget fångade han upp något jag också tycker att vi borde prata mer om.
Den sovande björnen. Den som ingen vill väcka. Ibland även kallad surdegen. Eller något annat.
Kommunikation blir inte bra när vi ska leva med sådant trams. Enkelhet och tydlighet förutsätter ärlighet och öppenhet. Så tänkte jag när jag lyssnade på Jon Forssell igår. Den som inte vågar väcka sin björn får svårt att erbjuda omvärlden något bra. Fler borde lyssna på Jon och komma till den insikten. Då kommer nog resultaten bli bättre.
Eftersom en björn som är väckt, skjuten eller ivägjagad inte står i vägen.