En nationaldag värd att fira?

Jag passerar Göteborg C på väg från Tyskland hem till Stockholm. Här och var ser jag människor som bär på små pappersflaggor. Gula och blå. Det är den svenska flaggan. Idag råkar det nämligen vara Sveriges nationaldag.
Ser också på Facebook att en del av mina vänner bytt sin profilbild mot en svensk flagga dagen till ära. Ännu fler beskriver sitt sätt att fira. Jag börjar fundera, vad är det vi firar egentligen? Googlar och hittar följande på Wikipedia:

”Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av den nuvarande 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni.”

Hm. Känns piggt och modernt? Nej. Nationaldagar gör ju inte det. Men, jag är inte den som tänker peka finger. Alla dagar som människor firar är bra dagar. Vi borde fira mycket oftare.
Läser en artikel i form av ett bildspel på DN.se där en hel massa människor berättar om vad de tycker vi firar. Men hittar inget unikt för Sverige. Naturupplevelser, demokrati och ordning och reda finns lite överallt i världen. God mat också.
Jag förstår att människor uppskattar dessa saker. Det gör jag med. På samma sätt förstår jag att människor tycker om platsen de valt att bo på och sina minnen av denna. Men jag kan inte förstå varför jag förväntas fira att jag är svensk. Nationalstaten och firandet av denna känns inte särskilt piggt. Mer som en utvecklingshämmade faktor. Som delar in världen och oss människor som bor i den. Skapar vi och dom. Om och om igen. Gränser, murar och barriärer. Jag känner inte något speciellt för min svenskhet. Vet inte ens vad den skulle bestå av..
Men, efter ett tag kommer jag på vad jag tycker är bäst med Sverige. Att det är ett stort land. Där det finns plats för många fler. Vi kan växa tiofalt utan att bli trångbodda. Då skulle avstånden krympa. Tillväxten kunna göras hållbar.
Jag är på väg hem från ett land som är något mindre än Sverige till ytan, men som har tio gånger fler invånare. Där finns en mångfald som känns bra. Tänk om fler människor i världen ville flytta till Sverige. Om vi var mer attraktiva för människor från hela världen. Inte bara våra närmaste grannar.
Det skulle vara värt att fira.