Ketoner

Okej. Ella klev ut ur askan, in i elden. Igen. Magsjukan är över, men hon fixar inte att äta. Så det börjar bildas svältketoner i hennes lilla kropp. Som gör att hon mår illa. Nu kräks hon upp den lilla mängd socker och vätska vi får i henne av den anledningen. Och det enda vi kan göra för att få bort svältketonerna är att få i henne kolhydrater och vätska. Som hon kräks upp.
Moment 22. Jag blir vansinnig. Vill åka till akuten och se till att hon får intravenöst glukos omedelbart.
Men, som de väluppfostrade samhällsmedborgare i kungariket Sverige vi är fortsätter vi enträget att peta i henne lite cola, blåbärssoppa och vatten. Då och då en Dextrosol. Mäter halterna av blodsocker med jämna mellanrum. Just nu går de åt fel håll. Blodsockret är för lågt och ketonerna stiger.
Bryter vi inte mönstret snart blir det akuten.

4 svar på ”Ketoner”

  1. Vi körde två vändor till akuten i söndags efter två dygn av kräkningar på ett hotellrum. En vända i Stockholm, en i Karlstad. Vi var inte i närheten av där ni verkar vara. Hoppas det vänder snabbt.

  2. Mest provtagning och lite tips och råd, 5 ml vätska var 5:e minut. Vårt läge var inte så allvarligt. Vätskeersättning första gången vände läget ganska snabbt. Det var när Clara kräktes av vätskeersättningen på kvällen vi tyckte att det blev onödigt jobbigt igen. Men då gick vi över på äppeljuice och lyckades till slut kom tillbaka in i matchen. Hade proverna visat tecken på uttorkning hade det blivit dropp.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.