Dyrt att bo i Sverige

Svenskarna betalar väldigt mycket för att bo. I förhållande till de inkomster svenskar har. Bara danskarna har högre boendekostnader i EU. Det innebär att britter, tyskar, spanjorer, italienare, polacker… ja alla andra människor i EU bor billigare. Föga förvånande. Att bo i världens bästa land har sitt pris. Då ska vi dessutom komma ihåg att det är storstäderna som driver upp priserna, och ingen stad är större än Stockholm. Så vi som bor här betalar i särklass mest och är förstås (?) också mest framgångsrika och lyckliga.
Ursäkta. Nu är jag ironisk och bitter igen. Men, tillåt mig att vara lite trött på temat boendekostnader. Eftersom jag lever i en liten bubbla som kräver hälften av alla intjänade pengar i hushållet. Räntor, amorteringar och driftskostnader. Min alldeles egna bostadsbubbla.
Det är dyrt att bo i Sverige.

2 svar på ”Dyrt att bo i Sverige”

  1. Ja, Sthlm är extremt -pengarna bara rinner iväg. Det jag tycker är bra med Tyskland (även om varken el eller hyror är särksilt billiga här) är matkostnaderna (då pga den låga momsen på mat och dryck. Man kan vara student men ändå ha råd att äta och dricka gott och gå på bio/krogen etc.
    Men mobiltelefoni är skitbilligt i Sverige, det saknar jag.

  2. Den klassiska grejen med utbud och efterfrågan. Dumhuvudstaden har alltid dragits med ett underskott av bostäder. När det dessutom demografiskt är så att alla nödvändigtvis ska bo i en central mittpunkt, istället för i flera olika utspridda centra, så drar det också upp prisläget.
    Men vi har i alla fall bra boendestandard jämfört med många länder där man betalar lägre summor för att bo, men bor i värdelösa hus.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.