VAB-intyget igen

Kan inte låta bli att agera lite rättshaverist när jag läser socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrssons uttalande idag.

– Vab-intyget har fått föräldrar att bli mer rädda om sina vab-dagar.

Det handlar om det lilla intyget personal på förskolor och skolor måste skriva för att Försäkringskassan ska känna sig trygga i att betala ut tillfällig föräldrapenning till mammor och pappor som tar hand om sina sjuka barn. Tydligen har uttaget av dessa dagar minskat med sex procent sedan intyget infördes.
Well, Christina, för den här pappan handlar det inte om att vara rädd om dagarna. För mig handlar det om att jag vägrar låta mig behandlas som en misstänkt bedragare varje gång jag vill använda det jag har rätt till. Att jag inte vill lägga ännu mer administrativ börda på personal på förskolan som redan har för mycket att göra eftersom de är så få och barnen så många. Att mina barn är viktigare än systemet.
Därför har jag inte tagit ut en enda VAB-dag sedan blanketten infördes. Det betyder inte att jag struntat i mina barn. Eller att jag fuskat tidigare. Det betyder att jag tycker din lösning är förnedrande i varenda liten detalj. Därför kompar jag. Flexar. Tar tjänstledigt. Jobbar hemma. Varje gång jag måste ta hand om något av mina barn leker jag gummimänniska.
Jag gillar tillit mer än misstänksamhet.

5 svar på ”VAB-intyget igen”

 1. ”Jag gillar tillit mer än misstänksamhet. ”
  Underbart, jag har kontakter i nigeria, en nigeriansk prins faktiskt, som behöver hjälp att föra ut 200 miljoner dollar från en hemsk gerilla som tänker köpa vapen för dom, och istället skänka dom pengarna till barnhem. Kan du skicka honom pengarna han behöver för att kunna flytta denna gigantiska välgörenhetskassakista? 5.000 dollar till att börja med, kanske mer sedan.
  Förresten bra att du kompar och sånt istället för att låta dagispersonal utsätta sig för det omänskliga i att fylla i en blankett.

 2. ”Jag gillar tillit mer än misstänksamhet. ”
  Underbart, jag har kontakter i nigeria, en nigeriansk prins faktiskt, som behöver hjälp att föra ut 200 miljoner dollar från en hemsk gerilla som tänker köpa vapen för dom, och istället skänka dom pengarna till barnhem. Kan du skicka honom pengarna han behöver för att kunna flytta denna gigantiska välgörenhetskassakista? 5.000 dollar till att börja med, kanske mer sedan.
  Förresten bra att du kompar och sånt istället för att låta dagispersonal utsätta sig för det omänskliga i att fylla i en blankett.

 3. jag har vabbat och den där blanketten dom fyller i åt mig på dagis tror jag inte tynger mer än gråtna trilskiga sjuka barn som ”tvingas” vara på dagis istället för hemma! för för oss som inte kan kompa, flexa eller ta tjänstledigt är vab enda möjligheten.
  förresten tror jag apselut det ligger nåt i det Husmark tycker. jag var misstänksam mot all ”måndagssjukhet” som tidigare uppstod… tyvärr!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.