Folkdomstolen säger knappast förlåt

Advokaterna Peter Althin och Anton Strand skriver på DN Debatt idag en artikel som till lika delar redogör för deras klient Mehdi Ghezalis förehavanden i Pakistan och för den omilda behandling samme Mehdi Ghezali utsatts för av svenska massmedier och därigenom också själva Folkdomstolen (dvs det som brukar kallas den allmäna opinionen). De riktar en ganska klok och rak bredsida mot dumheten och främlingsfientligheten på samma gång.

I den minst sagt oförsiktiga massmediala bevakningens spår har vågor formats i de grumligaste vatten. Till advokatfirman har vi fått motta mängder av främlingsfientliga skrivelser från människor som inte tycker att de grundläggande fri- och rättigheterna skall tillkomma alla utan att man skall göra distinktioner på grund av människors ursprung.

Det är med förfäran vi fått konstatera omfattningen av de främlingsfientliga strömningar som mobiliserats under den massmediala bevakningen av Mehdi Ghezali-ärendet. Många bör de journalister och ansvariga utgivare vara som i efterhand inte betraktar höstens bevakning av detta ärende som karriärens höjdpunkt. Som vi alla vet släpptes ”Spionen” och ”Terrorsvensken” hem sedan han anklagats för en visumförseelse och ingenting annat. Mehdi Ghezali delgavs inte någon misstanke om terrorism eller spioneri under sin tid som frihetsberövad i Pakistan.
Mehdi Ghezali önskar att han och hans familj skall lämnas i fred. Då inte heller någon myndighet någonsin anklagat honom för terrorist- eller spioneribrott förefaller det vara en rimlig begäran att den svenska presskåren fortsättningsvis skall låta bli att formulera den typen av anklagelser.

OK, hur många de som dömt Ghezali är beredda att ändra sig? Eller säga förlåt? Jag är rädd för att svaret är ingen. För så är nu klimatet. Journalister gör aldrig fel och eftersom Ghezali ju heter Ghezali står Folkdomstolens beslut med all säkerhet fast.
Någon som vill höra mig redogöra för mina förehavanden utomlands?

5 svar på ”Folkdomstolen säger knappast förlåt”

 1. …jag litar ungefär lika mycket på sluga advokater som på lösnummersäljande journalister….
  I helgen var jag på en fest. Dä berättades just hur en advokat lyckats få svart till vitt genom att säga rätt saker. Nu var det så att den som berättade VISSTE hur det var. Inget spöar en bra advokat och en klen lag.

 2. Bara för att det är möjligt att någon skulle få för sig att åka till ett av jordens terroisttätaste platser på semestern, så betyder det inte att det är särskilt sannolikt att det är den egentliga orsaken.
  Men grattis till Ghezali, han har åter lyckats utnyttja systemet och slingra sig av kroken.

 3. king of the lolkatz:
  Pratar du om alla svenskar som åker till södra Thailand och/eller Israel?
  För Ghezali har aldrig varit i närheten av någon terroristtät plats.

 4. king of the lolkatz: Hur menar du att han slingrat sig? Vad vet du som myndigheterna inte vet?

 5. king of the lolkatz: Hur menar du att han slingrat sig? Vad vet du som myndigheterna inte vet?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.