Primitiva människor får mig att skämmas

Läser i morgonens nyhetsflod att Sveriges Television råkat i blåsväder på grund av några detaljer kring inspelningen av dokusatsningen ”Den stora resan”. Har aldrig hört talas om den här grejen, men när jag läser känner jag snabbt ett stort behov av att plocka fram en rejält stor skämskudde. Någon har kläckt en kolonialistiskt fräsch idé om att ta några svenska familjer  – och jag citerar från SVT:s webb – ”Från bekväm svensk vardag till extremt primitivt stamliv på andra sidan jordklotet”.
I tidningarna idag beskrivs det ur produktionsbolaget Eyeworks betalat människorna på plats, det vill säga de förmodat primitva stamfolken, med smulor. Hela grejen känns tokfräsch, om den varit samtida med den tid när ordet neger stod på sin höjdpunkt och människor såg på andra människor som djur. Men, vid närmare eftertanke är ju ganska många av mina medsvenskar kvar i det mentala utvecklingsstadiet.
Jag vill inte döma ut en produktion som inte visats, men det här luktar ganska unket från början. Jag ser redan uppföljaren framför mig, när SVT och Eyeworks tar några av de förmodat primitiva människorna till Stockholm och filmar dem tjugofyra timmar om dygnet. Ställer dem på display som djur.
Jag skäms. Över att bo i ett primitivt land. Där undersåtarna förmodas roa sig på det här sättet.

6 svar på ”Primitiva människor får mig att skämmas”

 1. FYFAN!
  jag tror, inte säker, att Tyskland redan haft någon motsvarighet till detta. huruvida produktionen varit lika kackig vet jag inte.

 2. FYFAN!
  jag tror, inte säker, att Tyskland redan haft någon motsvarighet till detta. huruvida produktionen varit lika kackig vet jag inte.

 3. tycker också det verkar va en riktigt klyftig idé. ser inte fram emot resultatet..
  och så kan jag inte låta bli att tänka på den där barnvisan jag sjöng när jag var liten – omedveten om textens innebörd – om nån som ”åkte till en negerkung” som ”inte var klädd som vi för han var en riktig hottentott” osv. blä.

 4. tycker också det verkar va en riktigt klyftig idé. ser inte fram emot resultatet..
  och så kan jag inte låta bli att tänka på den där barnvisan jag sjöng när jag var liten – omedveten om textens innebörd – om nån som ”åkte till en negerkung” som ”inte var klädd som vi för han var en riktig hottentott” osv. blä.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.