Bensin-Jesus Collin predikar

Kan inte låta bli att reflektera lite över Robert Collins lilla inlägg i dagens Aftonblad. Han är lite upprörd över att svenskarna köper att fler miljöbilar nämligen. I början av hans text står följande:

Är bensinen slut som bilbränsle?
Som många hävdar.
Nej, inte alls.
Alla sådana påståenden grundas antingen på okunnighet eller så handlar det om religiöst fundamentalistiska partsinlagor.

Frågan är om det inte är Collin som är ute och cyklar i sin hjärnas oändliga irrgångar här. För inte kan väl ens denna knaskonservativa bilaktivist tro på allvar att svenska bilar kommer gå på bensin om femtio år. När oljan är slut eller finns i så små mängder att priserna är så höga att endast de allra rikaste företagen eller nationerna har råd att köpa den.
Släpp sargen. Släpp oljan. Etanolen är inte nirvana. Inte ens biogasen. Men de är iallafall steg på vägen mot att ställa om en ohållbar teknisk lösning för något så primitivt som att frakta runt människor från en plats till en annan.
Det finns inte tillräckligt med olja kvar på planeten för att det Collin skriver ska kunna hända. Vad han grundar sin text på vet jag inte riktigt. Men, det skulle kunna vara okunnighet. Eller kanske religiöst fundamentalistiska partsinlagor.

5 svar på ”Bensin-Jesus Collin predikar”

 1. Jag är inte knasig eller storbilist, men visst finns det olja kvar om 50 år. Reserverna nu räcker för en svag ökning i cirka 40 år (innan peak och utjämning minsking i 100 år), och det man senare hittar är säkert minst dubbelt av vad vi hittills hittat.
  Tänk så här. CO2 i haven motsvarar 0.3 procent av allt det människan hittills släppt ut. Det finns långt mer — många tusen eller 10000-tals ggr mer CO2 i marken än i atmosfären. Varför slulle inte en procent, eller en bråkdels vara olja. I så fall räcker oljan i 500 år till, minst.
  Det vi hittills tagit upp är ytligt och i arablöänder. Det finns mer olja både ytligt och — de jämförelsevis gigantiska lagren — djupt, och det är en myt att djuplagren blir långt dyrare att ta upp så att det inte blir lönsamt. En ofattbar myt!
  Det IEA-killen sa är väl att nuvrande källor håller dåligt tryck så att vi inte hinner få nya källor för att möta ökad efterfrågan och att tillväxten därför bromsas. Fret handlade inte om en absolut peak oil. Folk är som galna alarmister och hör vad de vill höra, men så verkar det ju alltid ha varit — bara det att förr kanske fakta var viktigare och folk var lite mer på sin vakt mot propaganda (och oljealarmism är något av den mest spekulativa och lönsamma propaganda som finns!).
  Att kalla en person kför Bensin-Jesus visar verkligen att man sjlöv är omogen propagandist, dvs står i den kör som i dag är så PK men utifrån fungerande hjärnceller är rätt obehagligt lögnpropagandistisk.

 2. 1. Robert Collin och ganska många andra gillar att kalla Per Carstedt för Etanol-Jesus. Därför valde jag min rubrik som jag gjorde. Kanske inte det bästa valet. Men, what goes around comes around.
  2. Ställ mig gärna i en kör. Kalla mig vad du vill. Jag tänker inte kalla dig något, utan konstaterar bara att vi nog tror på olika saker. Vi kan väl höras om, säg 50 år, så får vi se hur det gick.
  3. Apropå din andra kommentar, Just den formuleringen lånade jag ifrån Collin. Läs om.
  4. Allt gott.

 3. Okidoki. Jag missade grovt vad Collins sagt. Det borde jag ha förstått — jornalister på AB är väl inte jordens mest sympatiska och sakliga skribenter. Men beträffande fossilbränslen i bilar anser jag att Collins har rätt.
  Det går inte att ta bort fossilbränslet från samhällen, och det är bra! Fossilbränslen är det som bl a gör att vi inte skövlar biotopen mer än vi gör. De som skriker om att införa närmast fascistisk kontroll för att minska fossilbränslen använder skrämseltaktik om klimatet.
  4. Detsamma!

 4. Ja det här är ingen lätt fråga. Om jag har fel är det ju bara bra. Men, det lilla jag lärt mig om tillgången och efterfrågan på fossila bränslen och deras effekter gör att jag vill se andra och smartare lösningar.
  Vi får se vad som händer. Just nu är det för varmt att tänka. Trettio grader i norra Tyskland idag.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.