Medicinsk turism

Har inte studsat så högt över ett idiotiskt uttryck på länge. Inte sedan debatten om social turism faktiskt. Men nyss läste jag en nyhet på Ekots hemsida med en rubrik som sköt ut mig i en tankemässig omloppsbana.

Medicinsk turism till Sverige ökar kraftigt

Sen följer en beskrivning av hur svenska landsting börjar ta emot allt fler människor från andra länder som behöver vård av olika slag. Landstingen gör detta parallellt med ordinarie verksamhet och får på detta sätt in lite mer pengar i sina läckande kassakistor. Om detta kan man diskutera, men jag bryr mig inte om detta i sak, utan undrar hur det ser ut i begreppsvärlden hos den man eller kvinna som tyckte man kan kalla detta för medicinsk turism.
Hand upp alla som är beredda att åka utomlands för att få sjukvård. Som är redo att åka till ett annat land för att få en ny njure.
Det ligger något riktigt, riktigt unket i att jämföra sjuka människor med turister. Jag skulle tro att den som åker till ett annat land för att få vård, till en hög kostnad och andra umbäranden inte mår jättebra. Att jämföra dessa med proppmätta svenskar på sol- eller skidsemester är inget annat än drygt. Ett gammalt svenskt drag av självgodhet blommar upp igen. Får mig att vilja påminna om att Sverige inte är ett land som alla människor i hela världen vill komma till. Varken för att få bidrag eller sjukvård.
Medicinsk turism. Fy fan.